Diyarbakır’da “16. Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı” resmen açıldı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Mezopotamya Fuarcılık iş birliğiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi Ziraat ve Veteriner fakülteleri, Diyarbakır Ticaret Borsası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nin destekleriyle düzenlenen fuarın açılışı, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen bir törenle kutlandı.
Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, törende yaptığı konuşmada, içinde bulundukları durumun zorluklarına dikkat çekti. Eker, yaşanan acılar ve hüzünler ışığında önemli bir aşamaya işaret etti.
Eker, “Anne ve babalarımızın yürekleri yangın yerine döndü ama bugün çok önemli bir aşamada, bir noktadayız.” diyerek, geleceğe odaklanmanın önemini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:
“Vakit arkamıza bakıp acılarımızı yarıştırma vakti değildir. Vakit geleceğe bakıp birlikte barış içerisinde, kardeşlikle bir geleceği inşa etmenin vaktidir. Bunun için çalışıyoruz, gayret gösteriyoruz. Bu umudun baharda bütün Mezopotamya’yı, Diyarbakır’ı ve bölgemizi sardığını görüyoruz. Tıpkı şu anda Diyarbakır ve tüm bölgedeki arazide gördüğümüz yeşil ve mavi güzellik gibi.”
Eker, ayrıca geçen hafta Silvan Tüneli’nin kazı çalışmalarına başlandığını hatırlatarak, Diyarbakır’ın sulanabilir tarım arazisinin 410 bin hektar olduğunu belirtti. Bu arazinin 235 bin hektarının Silvan Projesi ve 135 bin hektarının Dicle-Kralkızı barajlarının sulama alanı içinde bulunduğunu ifade etti.
Konuşmasına devam eden Eker, “Eğer toplamda 400 bin hektar alanı sularsanız, bu coğrafyanın kaderi değişir. Burası sadece hububat ve bakliyat ekilen kuru tarım alanı olmaktan çıkar. Bu sulama, Diyarbakır’ın sanayicisi, tüccarı ve ticaret erbabı için yeni fırsatlar doğurmalıdır.” şeklinde konuştu. Eker, şiddetsiz ve terörsüz bir Türkiye hedefi doğrultusunda üretim imkanlarının artacağını ve yeni ürün desenleri ile karşılaşacaklarını belirtti.
Küresel bir tehdit olan iklim değişikliği ve küresel ısınma konusuna da değinen Eker, “Bu yıl Diyarbakır’ın tarımsal alanlarının aldığı yağış miktarı geçen yıla göre yüzde 61 daha az. Bu durumu dikkate almalı ve günlük hayatımızda tarımsal üretimimizi buna göre düzenlemeliyiz.” ifadelerini kullandı.
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise fuara toplamda 127 firmanın ve 300 markanın katıldığını, 18 ilden katılımcı ve ziyaretçilerin yer aldığını belirtti. Bu yıl fuarı yaklaşık 150 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Eker, katılımcılarla birlikte fuardaki stantları gezdi. Açılış programında yer alan önemli isimler arasında CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ve İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan da bulunuyordu.
Fuara 26 Nisan’a kadar açık kalacak.