Bahar aylarında doğal olarak dağlarda yetişen, halk arasında ‘kedirgen’ ve ‘sarmaşık otu’ olarak adlandırılan bitkiler, işsizlere umut kapısı oldu. Son yıllarda özellikle Kıyı Ege bölgelerinde tüketime artan ilgisi sayesinde, bu doğal yiyecek ‘sağlıklı bir gıda’ olarak değer kazandı. Aydın’da her bahar binlerce bağ sarmaşık otu toplanarak şehirlerdeki pazarlarda satılmak üzere sunuluyor.
BİNLERCE KİŞİ EKMEK YİYOR
Aydın ve çevresinde çocukluğundan beri sarmaşık toplayıp şehirdeki manavlara satan Ramazan Çapar, bu otların bölgedeki birçok kişinin geçim kaynağı olduğuna dikkat çekti. “Aydın’ın nimeti” olarak adlandırdığı sarmaşıklar sayesinde her yaş grubundan birçok kişinin gelir elde ettiğini ifade eden Çapar, bu yılki kuraklığın sarmaşıkların az çıkmasına neden olduğunu, bu yüzden fiyatlarının 100 TL’ye kadar yükseldiğini belirtti. Son günlerde Ege Bölgesi’ndeki yağışların umut verici olduğunu söyleyen Çapar, sarmaşıkların bolca çıkmasını ve fiyatlarının düşmesini, böylece herkesin kazancının artmasını beklediklerini aktardı.
“EMEK DIŞINDA HİÇBİR MALİYETİ YOK”
Aydın’ın Germencik ve Nazilli ilçelerinde bu otların mevsimin durumuna göre 2-3 aylık bir yaşam döngüsü olduğunu kaydeden Ramazan Çapar, bu bölgelerde her gün sarmaşık toplayan pek çok kişi bulunduğunu vurguladı. Toplanan sarmaşıkların günlük olarak toptancılar aracılığıyla şehirlerde satışa sunulduğunu belirten Çapar, sarmaşıkların toplanması sırasında yapılan emeğin yanı sıra başka bir maliyetinin olmadığını da sözlerine ekleyerek, bu bitkilerin toplayıcısına para, tüketicisine ise şifa sağladığının altını çizdi.