USD40,43
%0.10
EURO47,30
%0.06
EURO/USD1,17
%-0.07
BIST10.614,39
%-0.02
Petrol68,84
%-0.53
GR. ALTIN4.417,01
%0.13
BTC0,000000
%0
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çoruh’un Gerdanlıkları: 148 Milyar TL Enerji Katkısı

Çoruh’un Gerdanlıkları: 148 Milyar TL Enerji Katkısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKİYE’nin en hızlı akan akarsularından biri olan Çoruh Nehri üzerindeki Yusufeli, Deriner, Muratlı, Artvin ve Borçka barajları, kurulumlarının ardından yaklaşık 55 milyar kilovatsaat enerji üreterek, milli ekonomiye 148 milyar TL katkı sağladı. Artvin Valisi Turan Ergün, “Bu suyu son damlasına kadar kullanıyoruz. Artvin sınırları içerisinde her damla su 5 defa kullanılarak elektrik üretiyor. Çoruh Nehri’nin kot farkından yararlanarak bu gerdanlıklar milli ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

Bayburt’taki Mescit Dağları’ndan doğarak Gürcistan’ın Batum ilinden Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri, saniyede ortalama 192 metreküplük debisiyle 431 kilometre uzunluğundadır. Güney Amerika’daki Amazon Nehri’nden sonra ikinci en hızlı akan nehir durumundaki Çoruh, üzerine inşa edilen Yusufeli, Borçka, Deriner, Muratlı ve Artvin barajları ile hem Doğu Karadeniz Bölgesi’nin hem de Türkiye’nin elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor. ‘Çoruh’un gerdanlıkları’ olarak tanımlanan bu barajlar, enerji üretimiyle ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Çoruh Vadisi’ndeki kot farkı sayesinde aynı su, 5 kez elektrik üretiminde değerlendiriliyor. Barajlar, işletmeye alındıkları günden bu yana toplamda 55 milyar kilovatsaat enerji üretmiş olup, Türkiye ekonomisine yaklaşık 148 milyar TL katkıda bulunmuştur. Barajların detaylarına bakıldığında, Muratlı Barajı 8 milyar 300 milyon, Borçka Barajı 15 milyar 940 milyon, Deriner Barajı 20 milyar 70 milyon, Artvin Barajı 7 milyar 377 milyon, 2020 yılında devreye alınan Yusufeli Barajı ise şu ana dek 3 milyar 185 milyon kilovatsaat enerji üretmiştir.

‘SUYU SON DAMLASINA KADAR KULLANIYORUZ’

Çoruh Nehri üzerinde kurulan 7 barajın 5’inin yer aldığı Artvin’de, barajların enerji üretimi üzerine değerlendirmelerde bulunan Vali Turan Ergün, “Artvin’in coğrafyasını şekillendiren temel nehir Çoruh Nehri’dir. Çoruh Nehri üzerinde toplamda 7 baraj bulunmaktadır. Bunların 5 tanesi Artvin il sınırları içerisindedir. Muratlı Barajı 2005, Borçka Barajı 2007, Deriner Barajı 2014, Artvin Barajı 2016, Yusufeli Barajı ise 2023 yılında devreye girmiştir. 2005 yılından bu yana Çoruh Nehri’nde bu gerdanlıklar dizilmiştir. Bu 5 barajın toplamda ürettiği elektrik miktarı yaklaşık 55 milyar kilovatsaat olmuştur. Bunun milli ekonomiye katkısı ise 148 milyar TL’yi bulmuştur. Artvin, bir orman ve su kentidir. Bu suyu son damlasına kadar kullanıyoruz. Artvin sınırları içerisinde her damla su 5 defa kullanılarak elektrik üretiyor. Çoruh Nehri’nin kot farkından yararlanarak bu gerdanlıklar, milli ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.

‘BARAJ TURİZMİNİ DOĞA TURİZMİNE KATMAK İSTİYORUZ’

Barajların, bölgeye gelen turistler açısından da ilgi çekici olduğunu belirten Vali Ergün, “275 metre gövde yüksekliğiyle Yusufeli Barajı, Türkiye’nin en yüksek barajı olup, dünyanın da 5. en yüksek barajıdır. Deriner Barajı da 250 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek 2. barajıdır. Bu barajlar insanların merakını uyandırıyor. Özellikle yerli turistlerin sıkça gelmek istediği yerlerden biri. Deriner Barajı’nda bulunan baraj müzemizde, Çoruh Vadisi üzerindeki barajların minyatürleri yer alıyor. Barajlar hakkındaki teknik bilgiler, işçilerin baraj yapımında geçirdiği bir günün simülasyonu ve barajları tanıtan sinevizyon gösterileri bulunuyor. Artvin’deki baraj turizmini doğa turizmine entegre etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çoruh’un Gerdanlıkları: 148 Milyar TL Enerji Katkısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.