G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,64
CNY4,86
GBP44,96
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,42
GR. ALTIN2.889,59
BTC2.135.782,88

Çocuklarımızın Geleceği Tehdit Altında: TBMM’de Şiddet ve İstismara Karşı Hayati Adımlar Atılıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyasi Partilerden Çocukların Korunması İçin Araştırma Komisyonu İhtiyacı

Genel Kurulda, siyasi partilerin çocukların şiddet, ihmal ve istismar gibi tehlikelerden korunarak, akıl, ruh ve beden sağlıklarının geliştirilmesi için alınması gereken önlemleri belirleme amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunmuş oldukları araştırma komisyonu önerileri birleştirilerek tartışmaya açıldı.

Saadet Partisi Grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, iktidarın çocuklara yönelik eğitim, sağlık ve diğer alanlarda uyguladığı politikaların ve desteklerin yetersiz olduğunu savundu.

"Komisyonun Çalışmaları İhtiyaç Halini Alıyor"

Kasap, çocuklara yönelik bir araştırma komisyonu kurulmasının önemine değinerek, “Ancak bu komisyonun çalışmaları, daha önce kurulan benzer komisyon ve raporlar gibi tozlu raflarda kalmamalıdır. Eğer Türkiye’deki 0-18 yaş grubuna verilen değer yeterli seviyede olmazsa, bu faciaları daha fazla yaşarız,” dedi.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı ise, son zamanlarda öldürülen çocukların yaşadığı acı süreçleri aktararak, çocukların kötülüklerden korunmasını sağlayacak bir sistem inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Taşcı, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020 yılından bu yana mağdur çocuk sayısında yüzde 42, suça sürüklenen çocuk sayısında ise yüzde 57 oranında artış olduğunu kaydetti. “Nedenlerini anlamak ve bu nedenleri ortadan kaldırmak zorundayız. 2015-2023 yılları arasında çocuğa yönelik cinsel istismar vakaları iki katına çıkmışken, kovuşturma ve mahkumiyet oranlarının azalması endişe vericidir,” diye ekledi.

MHP’nin Vurgusu: Şiddet ve İhmal

MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık, her geçen gün artan cinayet, taciz ve şiddet olaylarının toplumsal kaygıyı artırdığını ifade etti. Çocukların istismarı ve şiddeti konusunu kadına yönelik şiddetten ayrı düşünmenin mümkün olmadığını vurgulayan Yılık, sosyal medya ve dijital platformlarda yaygın olarak şiddet ve cinsel sapkınlığın özendirildiğine dikkat çekti. “Bu konuda denetim mekanizmalarının daha sert tedbirler alması şarttır,” dedi.

Çocukların geleceğe güvenle bakabilmesi için gereken önlemlerin bir an önce alınmasının önemine değinen Yılık, mevcut uygulamaların güçlendirilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. "Devlet, çocukların korunması için çeşitli hukuki tedbirler almıştır, ancak yaşanan insanlık dışı olaylar, aile yapısını korumak adına bu mekanizmaların yeniden değerlendirilip iyileştirilmesi gerektiğini gösteriyor," şeklinde konuştu.

Cezasızlık Sorunu ve Kamu Tepkisi

DEM Parti Mardin Milletvekili Salihe Aydeniz ise, çözülmeyen cinayetlerin toplumsal çürümenin bir nedeni olduğunu savunarak, “Bugün bir çocuğun öldürülmesinden bahsediyoruz ama bu, sadece bir çocuğun meselesi değil; Türkiye’deki her çocuk için bir güvenlik sorunudur,” dedi.

CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, kadınların "can güvenliğimiz yok" çığlığının duyulmadığını öne sürerek, geçmişte "çocuk" kelimesini içeren 8 farklı komisyon kurulmasına rağmen etkili adımlar atılmadığını ifade etti. “Ne yazık ki yüce Meclis, geçmişten ders çıkaramamıştır. Ancak sokaklar, sessiz kalmamıştır,” dedi. Kaya, araştırma komisyonunun kurulmasının önemine dikkat çekerek, "Umarım bu komisyon istediğimiz sonuçları doğurur ve kadınlar ile çocuklar huzur bulur," ifadelerine yer verdi.

Çocukların Yüksek Yararı İçin Çalışmalar

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Osmaniye Milletvekili Derya Yanık, Türkiye’nin nüfusunun yüzde 26’sını, yaklaşık 22 milyon çocuğun oluşturduğunu belirterek, çocukların beden ve ruh sağlıklarının korunmasının devletin en büyük sorumluluklarından biri olduğunu vurguladı.

Yanık, AKP’nin iktidarları boyunca çocukların yüksek yararını gözeten destek mekanizmalarını geliştirmeye devam ettiğini belirtti. “2002 yılından bu yana pek çok alanda devrim niteliğinde uygulamalara imza attık, fakat bu çalışmaları asla yeterli görmedik,” dedi.

Sosyal medyanın kontrolsüz kullanımı ve dijital dünyanın risklerine karşı çocukların korunması gerektiğine de işaret eden Yanık, tüm siyasi partilerin olumlu oy vererek, 3 ay süreyle Ankara dışında da çalışabilecek 22 üyeden oluşan bir araştırma komisyonu kurulmasını kabul etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çocuklarımızın Geleceği Tehdit Altında: TBMM’de Şiddet ve İstismara Karşı Hayati Adımlar Atılıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!