USD38,57
%0.33
EURO43,64
%0.2
EURO/USD1,13
%0.09
BIST9.167,58
%0.98
Petrol61,29
%-1.35
GR. ALTIN4.018,46
%0.36
BTC3.705.683,40
%-0.06
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çiftçiye İklim Afeti Desteği Yetersiz Kalıyor!

Çiftçiye İklim Afeti Desteği Yetersiz Kalıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke genelinde etkisini gösteren iklim felaketlerine dikkat çekerek, “Tarihin en büyük iklim afetlerinden birini yaşıyoruz. Son dönemde meydana gelen don olayları çiftçilerimizin durumunu zorlaştırdı. Bakanlığımız, şu ana kadar belirlenen maliyetler üzerinden nakit desteği sağlayacak. Ancak, afetin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, ek tedbirlere ve desteklere ihtiyaç duyuluyor” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, TZOB Genel Merkezi’nden bir heyetle birlikte Gaziantep’te zirai dondan etkilenen tarım arazilerinde incelemelerde bulundu. Karacaburç Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, fıstık ağaçlarındaki zararları yerinde değerlendirerek, bu ağaçların soğuk hava koşullarından olumsuz etkilendiğini ve gelecek yıl verim kaybı yaşanacağını belirtti. Son 30 yılın en şiddetli iklim olaylarının yaşandığını ve bu durumun 65 ili etkisi altına aldığını vurguladı.

‘AFETLER EN ÇOK TARIMSAL ÜRETİMİ VURUYOR’

Bayraktar, iklim felaketlerinin artan sayı ve şiddetine dikkat çekerek, “Afetler devam ediyor. Son yıllarda doğal afetlerin sayısı hızlı bir şekilde artış gösterdi. 2014 yılında 500 civarında olan afet sayısı 2024 yılı itibarıyla 1257’ye ulaşmış durumda. 2025’te de bu rakamın artacağı öngörülüyor. Bu afetler, tarım kesiminde ciddi zararlara neden oluyor. Özellikle meyve yetiştiriciliği ve bitkisel üretim anlamında üreticiler zor durumda kalıyor. Ocak ayından bu yana süregelen kuraklık sorunu, ardından yaşanan don olaylarıyla birleşince, birçok meyve bahçesine ciddi zararlar verdi. Özellikle Kilis, Adana ve Hatay gibi iller büyük sıkıntılar yaşadı” şeklinde konuştu.

‘DESTEKLER AFETİN DERECESİNE GÖRE DÜZENLENMELİ’

Yaşanan iklim felaketleri nedeniyle çiftçilere yapacakları destek ödemelerinin, üretici kayıplarını karşılayacak düzeyde olması gerektiğini belirten Bayraktar, “Bakanlık, çiftçilere maliyetler üzerinden nakit desteği sağlayacak. Bu olumlu bir adım, fakat bunun ötesinde de ek önlemler alınmalı. Çiftçilerimizin bu yıl gelir elde edemeyeceği göz önüne alındığında, banka borçlarını ödemekte zorlanacaklarını vurguladı. Çiftçiler bu borçların yapılandırılmasını talep ediyor. Sürdürülebilir üretim için ‘Beni tarlada tutun’ diye sesleniyorlar. Bu konuda hükümetimizden destek bekliyoruz” dedi.

Bayraktar, çiftçilerin önemli bir sorununun da kuraklık olduğunu vurgulayarak, tarımsal sulama ve elektrik fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekti. Kuraklığın tarımsal üretimin en büyük tehditlerinden biri olduğunu belirten Bayraktar, “Çiftçilerimiz, sulama ücretlerinin yüksek olmasından şikayet ediyor ve indirim talep ediyor. Elektrik fiyatları da son bir yılda önemli ölçüde arttı. Çiftçiler bu konuda da indirim istiyorlar” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çiftçiye İklim Afeti Desteği Yetersiz Kalıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!