G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,59
CNY4,85
GBP44,90
EURO/USD1,10
BIST9.044,89
Petrol77,50
GR. ALTIN2.887,58
BTC2.144.910,48

Canlandıranlar Festivali İstanbul’u Büyülemeye Geliyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

“Animasyon, sihre en yakın şey!” Yönetmen Ada Güvenir’e ait olan bu tanım bu senenin 12.  Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali’nin teması.

Animasyon, gerçeküstü yaratıcılıkla imkansızı mümkün kılar, bu da onu modern sihre benzetir. İzleyicilere hayal gücünün ötesinde hikayeler ve görseller sunarak, yaratıcılığın ve imkansızı gerçeğe dönüştürme yeteneğinin mükemmel bir örneğini oluşturur. Canlandıranlar Festivali 7 gün boyunca izleyicileri bu sihri yaşamaya davet ediyor.

Tamamen, animasyon ve ilgili disiplinlere adanmış olan, Canlandıranlar Festivali bu yıl 21-27 Ekim tarihleri arasında, Institut français (Fransız Kültür Merkezi – Taksim), Kadıköy Müze Gazhane ve İBB Beyoğlu Sineması’nda gösterimler, söyleşiler ve atölye çalışmaları ile animasyon severleri ağırlayacak.

Festival boyunca 86 kısa metraj ve 7 uzun metraj film gösteriminin yanı sıra söyleşiler, atölyeler, portfolyo sunumları ve sektöre yönelik bir çalıştay yapılacak.
Canlandıranlar Festivali yarışması kapsamında ise Åsa Luncander (Finlandiya), Sinem Sakaoğlu (Türkiye) ve Susanna Jerger’den (Almanya) oluşan uluslararası jüri  En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Öğrenci Filmi ve En İyi Türk Filmi ödülleri için 4 film seçecek.
SİYAD’ın bu yıl Aslı Ildır, Cumhur Cambazoğlu ve Hasan Nadir Derin’den oluşan sinema eleştirmenleri jürisi de kendi kriterlerine göre bir ödül verecek.
Görseller
Avrupa’dan gelen 3 konuk
Canlandıranlar Festivali, bu yıl jüride yer alan iki ismi ve özel bir konuğu ağırlıyor.
Kısa film yarışmasının jüri üyeleri Asa Lucander ve Sinem Sakaloğlu deneyimlerini Masterclass’lar ile Festival katılımcılarıyla paylaşacaklar.

Åsa Lucander
Åsa Lucander, yönetmen, illüstratör ve animatördür. Finlandiya kökenli olan Åsa, 2001 yılında Londra’ya taşındı ve 2014 yılında ünlü Aardman stüdyosuna katılarak Bristol’e yerleşti. İllüstrasyonla başlayan kariyer yolculuğu daha sonra onu hareketli görüntülere yönlendirdi. Hikaye anlatımı, tasarım ve animasyon alanındaki çeşitli yetenekleri sayesinde 2D, stop motion ve CGI gibi farklı yaratıcı tarzlarda çalıştı.

Åsa Lucander, elle çizilmiş tasarımlarda ve farklı dokularla keşif yapmayı, mizahı melankoliyle harmanlamayı seviyor. Karakterleri ilgi çekici senaryolar ve yaratıcı bir vizyonla hayata geçirmekte usta. Son çalışmaları arasında, birçok ödül kazanan Coldplay’in “Daddy” adlı parçası için yönettiği müzik videosu yer alıyor.

Åsa Lucander – Masterclass: 24 Ekim Perşembe, 18.30 Institut français

Sinem Sakaoğlu
Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan  Sinem Sakaoğlu, izleyici ile duygusal bağ kuran, görsel olarak etkileyici ve teknik olarak şaşırtıcı hikayeler anlatmaya tutkun, meraklı ve yaratıcı bir yönetmen. Uzun ve kısa metraj filmlerden reklamlara, müzik videolarına kadar her formatta üretim yapıyor ve stop motion, CGI, canlı aksiyon ve karma teknikler gibi çeşitli tekniklerde çalışıyor.
İlk stop motion kısa filmi Eva (2005) ile başlayan animasyon yolculuğu Almanya’nın ilk stop motion uzun metrajlı filmi Sandman and The Lost Sand of Dreams’i yönetmeye kadar uzanmış. Bo, The Three Robbers ve Hadia gibi birçok ödüllü filme katkıda bulunan Sinem Sakaoğlu, en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi animasyon kategorilerinde birçok uluslararası ödül kazandı. Eurimages ve  festivallerden destek almış olan, halen geliştirme, prodüksiyon tasarımı ve senaryosuyla uğraştığı Kara adlı bir sonraki animasyon uzun metraj film projesi üzerinde çalışıyor.
2011 yılından bu yana, stop motion ve görsel efekt ağırlıklı konseptlere sahip üst düzey reklam filmleri yöneten Sinem Sakaoğlu’nun eserleri, olağanüstü prodüksiyon tasarımı, teknik karmaşıklığı ve eğlenceli yönleriyle dikkat çekiyor. Hem gerçek çekim hem de dijital VFX konusunda yetkin olan Sinem Sakaoğlu, animasyonu canlı aksiyonla birleştirerek hareket kontrolü ve ölçeklendirme gibi teknikleri ustalıkla kullanıyor.

Sinem Sakaoğlu – Masterclass: 25 Ekim Cuma, 17.15 Institut français

Emine Şeker
Festivalin Fransa’dan gelen özel konuğu Emine Şeker ise, Saint-Quirin’deki Centre de résidence de l’écriture à l’image ve Promenons-nous dans les bois yapım şirketinin direktörü. Emine Şeker, kısa filmlerde Blender kullanımı konusunda bir yapımcı olarak vizyonunu katılımcılarla paylaşacak.
Emine Şeker – Konuşma: 23 Ekim Çarşamba, 16.30 Institut français

86 kısa, 7 uzun metraj filmi
Canlandıranlar Festivali, bağımsız animasyon alanında, hem ulusal hem de uluslararası üretimin en iyilerini izleyiciler ile buluşturuyor.
Canlandıranlar Festivali, birçoğu bu yıl önemli uluslararası festivallerde dikkat çekmiş veya ödül kazanmış 86 kısa filmden oluşan bir seçki sunuyor.

Türk yönetmenlerin 21 filmi yarışmada, 9 filmi ise yarışma dışı olarak gösterilecek.

Üç salonda 7 uzun metrajlı film de gösterilecek. (Program websitemizde.)

Sirocco ve Ruzgalar Krallığı (Sirocco et le royaume des courants d’air): Benoit Chieux, Fransa, 2023, Annecy Festivali Prix du Public
Bir kitabın içine atılan iki kız kardeş, gerçek dünyaya dönebilmek  uğruna büyülü ve şiirsel bir maceraya atılır. Bu uğurda gizemli bir şarkıcı ve hava akımlarında ustalaşmış bir sihirbaz olan Sirocco ile işbirliği yapmaktan başka çareleri yoktur. Genç izleyiciler öncelikli olmak üzere yetişkin izleyiciler için de uygundur.

Çakalın 4 Ruhu (Kojot négy lelke): Aron Gauder, Macaristan, 2023, Grand Prix du Jury – Annecy Festivali
Genç Kızılderililer, atalarının topraklarında petrol boru hattı inşa edilmesiyle karşı karşıya kalır. Büyükbaba, Yaratılış hikayesini hatırlatarak, tüm canlıların engin yaşam döngüsü içindeki yerini bulmasının önemini vurgular. Tüm izleyiciler için uygundur.

Mars Express: Jérémie Périn, Fransa 2023
Biri insan diğeri android olan iki dedektif; birkaç robotu serbest bıraktıktan sonra ortadan kaybolan robotik öğrencisinin izini sürerken kendilerini bir komplonun tam ortasında bulurlar. Gizliden gizliye makinelerin isyanı başlamaktadır. 16 yaş üstü için uygundur.

Sultana’nın Rüyası (El sueño de la sultana): Isabel Herguera, 2024,  İspanya-Almanya, En İyi Animasyon Filmi Anima
1905 yılında Bengal’de yazılmış feminist bir bilim kurgu öyküsünden esinlenen Inés, kadınların ütopik ülkesi Ladyland’i bulmak için Hindistan’ı keşfe çıkar. Bu film bir grafik araştırma mücevheri. 16 yaş üstü için uygundur.
Bahçedeki Tekne(Slocum et moi) Jean François Laguionie, 2024, Fransa-Lüksemburg
1950’lerin başında, savaş sonrası Fransa’sında, Marne kıyılarında yaşayan, 11 yaşındaki François, babasının evlerinin bahçesinde denizci Joshua Slocum tarafından inşa edilen ünlü yelkenlinin bir kopyasını yaptığını öğrenince çok heyecanlanır.  Büyümek, resim yapmak ve deniz hakkında son derece şiirsel bir film. Tüm izleyiciler için uygundur

Linda Tavuk İstiyor (Linda veut du poulet)  Chiara Malta
Sébastien Laudenbach, 2023, Fransa-İtalya, Uzun Metrajlı Film Cristal César
Paulette, 8 yaşındaki kızı Linda’ya kendini affettirmek için, tıpkı Linda bebekken ölen babasının yaptığı gibi gibi biberli tavuk pişireceğine söz verir. Ancak genel grev nedeniyle tavuk bulmak kolay değildir. Neyse ki ailesi, arkadaşları ve nihayet tüm mahallesi Linda’ya yardım eder. Geçen sene de gösterilen ve çok beğenilen bu film tekrar gösteriliyor. Tüm izleyiciler için uygundur.

Azur ve Asmar (Azur et Asmar) Michel Ocelot, 2006 Fransa-Belçika-İspanya-İtalya, AniMovi: En İyi Animasyon Film Ödülü
Uzun zaman önce, ağanın oğlu Azur ve dadının oğlu Asmar kardeş olarak yetiştirilmişler ancak sonra ayrı düşmüşlerdir. Cin Perisi efsanesinden etkilenen Azur, Asmar’ı aramak için yola çıkar. Artık büyümüş olan ve birbirlerine rakip olan iki süt kardeş, büyülü topraklarda tehlikeler ve mucizelerle dolu bir maceraya atılırlar. Çocuk izleyici için uygundur.

Saygı kuşağı : Ateş Benice
Her yıl Türkiye’de animasyon sanatına büyük katkılarda bulunan bir isme ithaf ettiğimiz Saygı Kuşağı, bu yıl Ateş Benice’yi ağırlıyor.
Ateş Benince, 1947 doğumlu, Türkiye’nin ilk çizgi film ustalarından biridir ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü mezunudur. Kariyerine Orhan Büyükdoğan ile çizgi film yaparak başlayan Benice, Tonguç Yaşar ve Derviş Pasin gibi önemli isimlerle birlikte pek çok projeye imza atmıştır. Bir Karınca Ailesi adlı, televizyonlarda yayınlanan ilk Türk çizgi filmlerinden birini üreterek, Türkiye’de animasyonun gelişimine öncülük etmiştir. Filmi 22 ülkeye satılan Benice, 1976’da Akşehir ve Zagreb’de ödüller kazanmış, çok üretmenin gereğine inanan bir sanatçı olarak çizgi film sektörüne büyük katkı sağlamıştır.

Atölyeler
Canlandıranlar Festivali kapsamında bu yıl Müze Gazhane ve Institut français’de atölyeler gerçekleşecek. Flip book tasarımı konusunda Ferhat Akbaba, Kendi Kitabını Tasarla başlığı ile Eda Çağıl Çağlarırmak, Interaktif Animasyon odağında Kaan Tanhan, Dinamik Çizim ile ilgili Özgür Taşkınsoy ve Stop Motion tekniği hakkında Deniz Öcal atölyelerde ilgililer ile bir araya gelecek. Ayrıca Çağla Aslan; Thies Mynther, Jon Frickey ve Sandra Trostel’in Zoopticon kısa filmin okuması yapacak.

Animasyon Kafe Etkinlikleri
Canlandıranlar Festivali kapsamında Institut français giriş katında çizim tabletler ile donatılmış  Animasyon Kafe’de çeşitli atölye ve söyleşi etkinlikleri gerçekleşecek.

Portfolyo Sunumları
Animasyon Kafe, Ayşe Ünal ve Varol Yaşaroğlu tarafından yönetilecek iki portfolyo sunum etkinliğine ev sahipliği yapacak. 20 yetenekli tasarımcı, sektörün önde gelen profesyonellerinden çalışmaları hakkında geri bildirim alma fırsatına sahip olacak.
Ayşe Ünal
Ayşe Ünal, karakter animasyonu üzerine uzmanlaşmış bir yaratıcı yönetmen ve yapımcıdır. CG, 2D ve stop motion teknikleriyle reklam filmleri, diziler ve uzun metrajlı filmler dahil olmak üzere farklı mecralarda çalışmıştır. Türkiye’nin ilk yetişkinlere yönelik animasyon filmi Kötü Kedi Şerafettin’in (2016) yönetmenlerinden biridir. 2019 yılında Arda Erdik ile birlikte Rafa Film’i kuran Ayşe Ünal, oyun şirketleri ve televizyon için reklam ve özgün animasyon içerikleri üretiyor. 2023-2024 yılları arasında Dream Games’te performans pazarlaması yaratıcı yönetmeni olarak görev aldı.
Varol Yaşaroğlu
Varol Yaşaroğlu, animasyon yapımcısı ve karikatüristtir. Koca Kafalar’ın yaratıcısı ve Grafi2000’in kurucusu olan Yaşaroğlu, mizah ve animasyona olan tutkusunu her projesine yansıtıyor. Varol Yaşaroğlu, Türkiye’nin en popüler animasyon serilerinden biri olan Kral Şakir’in yaratıcısıdır.

Yapay Zekâ ve Animasyon Çalıştayı
4 Ekim Perşembe, saat 16.00’da Institut français’de gerçekleşecek etkinlikte,  “Animasyonda Yapay Zeka Kullanımı: Hayaller, Gerçekler ve Korkular” konusu irdelenecek.
Konuklar: Serdar Coşkun (Vertigo), Selçuk Ören (Niwi Animation), Cansu Bilgici (Mumu Game and Art Studio),  Özlem Öci (Aniverse)
Moderatör: Doç. Dr. Yüksel Balaban (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi)

Serdar Coşkun (Vertigo)
1970 Ankara doğumlu, İlk ve orta öğretimi Eskişehir’de tamamladı. 1990 yılında açılan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Çizgi Film Bölümü’nden 1994 yılında mezun
oldu. 1994-2000 yılları arasında Akan Görüntüler Video Grafik Şirketi’nde animasyon ve post prodüksiyon konusunda profesyonel olarak çalıştı. 2001 yılında Vertigo Animasyon şirketinin kurucu ortaklarından birisi oldu. Bugün Vertigo şirketinin sahibi olarak reklam ve tanıtım projelerinde yönetmen ve yapımcı olarak yer alıyor. Reklam prodüksiyonu, post prodüksiyon ve animasyon alanlarında çalışmalarına devam ediyor.

Özlem Öci (Aniverse)
Özlem Öci Boğaziçi Üniversitesi’nde Felsefe eğitimine devam ederken güzel sanatlara olan ilgisi zamanla arttı. Şu anda Jr. Animatör olarak Aniverse şirketinde iş hayatına devam ediyor.

Cansu Bilgici (Mumu Game and Art Studio)
Cansu Bilgici, İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini Özel İstanbul Alman Lisesi’nde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğrenim gördü. Ardından Fransa’da Gobelins L’École de L’Image’da 3D karakter animasyonu üzerine eğitim aldı. İstanbul Kültür Üniversitesi ve Brassart Annecy gibi üniversitelerde animasyon alanında dersler verdi. Şu anda freelance animatör olarak çalışmasının yanı sıra, Rubika Valenciennes’de 3D animasyon dersleri vermeye devam etmekte ve aynı zamanda kısa bir animasyon film projesi üzerinde çalışıyor.

Selçuk Ören (Niwi Animation)
1985’te İstanbul’da doğdu. 2014 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılından bu yana reklam ajansları, yayınevleri ve yapım şirketleri için illüstrasyon ve animasyonlar üretiyor. İlk çizgi romanı Şehzade Yangını: Birinci Kitap 2015 yılında Sırtlan Kitap tarafından yayımlandı. 2017 yılında ikinci çizgi roman serisi Kasap: İblisin Kokusu da aynı yayınevinden çıktı. Ali Atay’ın Cinayet Süsü (2019) ve İnan Altın’ın Mahale filmlerinin animasyon ekiplerinde yer aldı. Aralık 2022’de ilk kısa animasyon filmi The Maze’i yazdı ve yönetti. The Maze yaklaşık 50 ulusal ve uluslararası film festivalini dolaştı ve  En İyi Kısa Animasyon Filmi ödüllerine layık görüldü, ayrıca En İyi Animatör ödülü ve bir üçüncülük ödülü kazandı.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden (RTS) Doç. Dr. Yüksel Balaban’ın yürütücülüğünü üstlendiği ve Canlandıranlar Derneği’nin de paydaşı olduğu 123K338 no’lu, “Türkiye’de Yapay Zekânın Animasyon Sanatındaki Rolü: Sektörden Üniversiteye Bir Araştırma” başlıklı TÜBİTAK 3005 projesi kapsamında düzenlenen bir sektör çalıştayıdır
.
Festival Tanıtım Filmi ve Afişi
Canlandıranlar Festivali’nin 2D ve 3D animasyonun bir karışımı olan bu yılki filmi oldukça büyülü ve sihirli.
Festival Tanıtım Filmi
Yönetmen: Özgür Osman Taşkınson 2D Animasyon: Özgür Osman Taşkınsoy
3D Animasyon: Gencer Özdamar
Ses/Müzik: Başar Ünder
Tipografi ve illüstrasyonlarıyla dikkat çeken Festival Afişi ise Hasan Serdar Arda’nın imzasını taşıyor.

Biletler
Tüm gösterim ve etkinliklere Canlandıranlar web sitesinden ve Institut français’de satılan tek bir Pass ile erişilebilir.
Tam fiyat: 400 TL
İndirimli ücret (öğrenci, işsiz): 200 TL

Destekçilerimiz
Bu festivali mümkün kılan ortaklar ağına en içten teşekkürlerimizi sunarız:
Festivalden önce çalışmalara katılan ve festival boyunca bizimle olan onlarca gönüllerimiz,
Institut français, 12 yıldır bize bir mekan, teknik ve insan kaynakları sağlıyor ve filmleriyle programa katkıda bulunuyor.
Avrupa Birliği delegasyonu Avrupa filmlerinin gösterimini destekliyor.
Kadıköy Müze Gazhane film gösterimlerini ve atölye çalışmalarını destekliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Beyoğlu Sineması iki salonunda ilk kez bizi ağırlıyor.
Beyoğlu Belediyesi iletişimimize ve misafirlerimizin karşılanmasına destek oluyor.
Misafirlerimizi ağırlayan Aston Otel.
Yıl boyunca ortağımız olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi de programlamaya katkıda bulunuyor.
Animasyon Café ekipmanlarını sağlayan Wacom, Bilimsel Eserler ve MSI.

Canlandıranlar Hakkında
Uluslararası Canlandıranlar Film Festivali, Canlandıranlar Derneği tarafından 12 yıldır her yıl düzenlenmektedir.
Tamamen animasyona adanmış olan bu festival, profesyoneller ve seyirci arasında bir buluşma platformu yaratırken, en iyi eserleri izleyicisine sunmayı amaçlıyor.

Bu yılki festival ekibi şu isimlerden oluşuyor:
Berat İlk
Vincent Bouvard
Berna Gençalp
Efe Efeoğlu
Melis Mesure Bilgin
Başak Ürkmez
Ferhat Akbaba
Eda Çağıl Çağlarırmak
Çağla Aslan
Melisa Çelikyazıcıyan
Özgür Taşkınsoy
Sevde Yavuz
Azra Saraç
Begüm Aytan
İlkin Aydın
Kunter Çalışkan
Hasan Serdar Arda
Sude Gülyaz
Fatoş Yapıcı
Aykut Örenli

.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Canlandıranlar Festivali İstanbul’u Büyülemeye Geliyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!