G-QXXHXL9JW0
USD34,04
EURO37,96
CNY4,81
GBP45,23
EURO/USD1,11
BIST9.774,49
Petrol72,81
GR. ALTIN2.801,70
BTC2.087.040,43

Burdur’dan Gelen Sakallı Erkek Başı M.S. 3. Yüzyıla Ait!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nden getirilen ve 50 yıldır iadesi için çalışmalar sürdürülen eserler arasında, 2 bronz heykel başı ve 1 bronz kadın heykeli bulunuyor. Ayrıca seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve 2 Osmanlı dönemine ait hançer de iade edilen eserler arasında yer aldı. Bu eserler arasında en dikkat çekici olanı M.Ö. 1 ve M.S. 1. yüzyıllara tarihlenen genç bir erkeği tasvir eden bronz heykel başı ve M.S. 3. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen sakallı erkek başıydı.

Jean Paul Getty Müzesi tarafından iadesi kabul edilen genç erkeği tasvir eden heykel başıyla, Santa Barbara Sanat Müzesi’nden getirilen sakallı erkek başının bu antik eserler arasında özel bir yere sahip olduğu belirtiliyor. Sakallı erkek başının Roma İmparatoru Gallienus dönemi modasını yansıtan özelliklere sahip olduğu ve M.S. 3. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Eserlerin iadesi sürecinde görgü tanığı ifadeleri ve yapılan soruşturmalar sonucunda elde edilen yeni bilgiler önemli rol oynadı.

Miami Üniversitesi’ne bağlı Lowe Sanat Müzesi’nden getirilen pişmiş toprak eserler arasında ise M.Ö. 1. bin yıla tarihlenen çift kulplu ve boyalı bir kap, antik döneme ait bir testi, Bizans dönemine ait bir kase ve bir kandil bulunuyor. Ayrıca Bizans dönemine ait 3 adet sikke de iade edilen eserler arasında yer alıyor. Eserler arasında ayrıca 10. ve 11. yüzyıllara tarihlenen, Anadolu’daki Türkmen işçiliğinin örneği olan Adana kökenli bir kemer de bulunuyor. Osmanlı metal işçiliğinin örnekleri olan 19. yüzyıla ait gümüş kın ve kabzası olan, telkari işlemeli 2 hançer ise dönemin metal işçiliğinin zerafetini yansıtıyor.

Antik eserlerin iadesi sürecinde ortaya çıkan bilgiler, Arkeologlar ve tarihçiler tarafından büyük bir önemle incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Bu eserler, geçmişten günümüze ulaşan önemli tarihi ipuçları sunmaya devam ediyor. Görsel ve dökümanlarla desteklenerek sergilenen antik eserler, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmekte ve tarih sevgisini canlı tutmaya yardımcı olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Burdur’dan Gelen Sakallı Erkek Başı M.S. 3. Yüzyıla Ait!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!