USD38,26
%0.13
EURO43,93
%-0.34
EURO/USD1,15
%-0.29
BIST9.305,80
%-0.17
Petrol67,02
%1.15
GR. ALTIN4.255,14
%1.09
BTC3.390.154,13
%1.22
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. BTM, Global Startup Arenasında Büyümeye Hazır

BTM, Global Startup Arenasında Büyümeye Hazır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en iyi üçüncü startup merkezi olarak gösterilen BTM, uluslararası düzeyde daha fazla etkinlik göstermek için harekete geçti. BTM Genel Müdürü Dr. Önder Kul, farklı ülkelerdeki kuluçka merkezleriyle işbirlikleri kurmak ve birlikte gelişmek adına görüşmelere başladıklarını açıkladı.

İstanbul’ın küresel girişimcilik potansiyelini artırmak ve yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesini desteklemek amacıyla İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) 8. yılına uluslararası büyüme hedefiyle girdi.

Genel Müdürlük görevine gelen Dr. Önder Kul, BTM’nin dünya çapında birçok kuluçka ve startup merkezi ile işbirliği yapmak için görüşmelere başladığını belirtti. Kul, “İTO’nun sunduğu güçlü ticaret ve sanayi ağı sayesinde BTM, yalnızca bölgesel değil, global düzeyde de bilginin ticarileşmesi aşamalarında yenilikçi girişimcilere destek sunan bir zemin oluşturdu,” dedi. BTM’nin hedefinin, İstanbul ve Türkiye başta olmak üzere, girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

BTM’nin gerçekleştirdiği faaliyetleri ve gelecekteki planlarını aktarmak üzere BTM’nin Fulya yerleşkesinde bir basın toplantısı düzenleyen Kul, BTM’nin Türkiye’deki diğer kuluçka merkezleriyle rekabet halinde olmadığını aksine ekosistemi büyütme amacıyla işbirliklerine açık olduklarını ifade etti.

“Küresel Hamleler Yapıyoruz”

Kuruluşlarından bu yana global bir oyuncu olma hedefiyle hareket ettiklerini belirten Kul, BTM’nin tematik programlar da dahil olmak üzere çeşitli destekler sunduğunu söyledi. BTM, bu bağlamda daha önce Winglobal ile uluslararası düzeydeki ilk adımlarını atmıştı. Kul, “Girişimlerimizi uluslararası fuarlara yönlendiriyoruz ve lojistik destekten stant hizmetlerine kadar her türlü yardımımızı sunuyoruz. Ayrıca birçok kurumla işbirlikleri için görüşmeler yapıyoruz. Küresel adımlar atıyoruz. Yakın zamanda Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GIZ) ile ‘Grow Up: Türkiye’de Start-Up Ekosistemi Çeşitliliğinin Teşvik Edilmesi Projesi’ni başlattık,” diye ekledi.

“İTO Üyeleri Yatırımcı Rolünde”

BTM’nin girişimcilerine hiçbir hisse veya ortaklık talep etmeden ücretsiz hizmet sunduğunu açıklayan Kul, “BTM programlarından faydalanan girişimciler, Türkiye’de bir ticaret odası tarafından oluşturulan benzersiz bir girişimcilik merkezinin avantajlarından yararlanıyor. İstanbul Ticaret Odası’nın 820 binden fazla üyesi, BTM girişimleri için potansiyel yatırımcı durumundadır. Girişimciler, İTO’nun 81 meslek komitesinden destek alarak projeleri hakkında geri dönüşler alabiliyor,” ifadelerini kullandı.

“Kadın Girişimci Oranı Yüzde 24.71”

BTM’nin sunduğu eğitimler, seminerler, mentor desteği ve yatırımcı eşleştirmeleri gibi hizmetlerin tamamen ücretsiz olduğunu belirten Kul, “Bu dönemde BTM altında desteklenen girişim sayısı 6 bin 500’ü geçmiş durumda. Şu an için 514 girişimci bu hizmetlerden faydalanmakta. Kadın girişimci oranımız yüzde 24.71’e ulaştı ve Türkiye ortalamasının üzerinde,” dedi. Ayrıca, girişimlerin toplamda 28 milyon dolardan fazla satış gerçekleştirdiğini ve en genç girişimcinin 15, en tecrübeli girişimcinin ise 66 yaşında olduğunu söyledi.

BTM TEKMER Faaliyete Geçiyor

Dr. Kul, BTM’nin birikimleri doğrultusunda 2024 yılının sonunda BTM bünyesinde bir Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kurma çalışmalarının başladığını duyurdu. Bu yeni yapı, KOSGEB destek mekanizmalarıyla entegre bir şekilde tasarlanacak. Kul, “BTM TEKMER, yalnızca bir fiziksel alan değil, aynı zamanda bir işbirliği ve inovasyon platformu olacak. Üniversiteler, teknoparklar ve sanayi kuruluşları ile stratejik ortaklıklar kurarak girişimcilik kapasitesini artırmayı hedefliyoruz,” dedi.

Toplantıya Girişimciler de Katıldı

Basın toplantısına, BTM’de bugüne kadar başarılı projelere imza atmış girişimlerin kurucuları da katıldı. Etkinliğe katılan girişimler arasında; eğlence sektörüne yönelik patentli makineler üreten CaseTronic, mobil aktivite platformu CatchPad, dijital kartvizit çözümleri sunan Cool Card, sağlıklı atıştırmalıklar üreten Kuruyemiş Cipsi, yapay zeka çözümleri sağlayan Tosso Engineering, biyoplastik üreten Vegus ve kahve atıklarını değerlendiren Wastepresso yer aldı.

BTM’de Her Fikr İçin Program Var

BTM, girişimcilerin ihtiyaçlarına göre oluşturduğu BTM Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka ve Post Kuluçka programları ile geniş bir hizmet yelpazesi sunuyor. Girişimciler, BTM Kamp ile girişimci olma yolunda ilk adımlarını atabilirken, yenilikçi iş fikirlerine sahip olanlar Ön Kuluçka programına katılabiliyor. Şirket sahibi ve satış yapmış girişimciler Kuluçka programında yer alıyor. Yatırım alma aşamasındaki girişimler ise Post-Kuluçka programından yararlanabiliyor. – İSTANBUL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
BTM, Global Startup Arenasında Büyümeye Hazır
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!