Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü”nü Anlamlı Şekilde Anladı
Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünya genelinde basın özgürlüğünün ciddi tehlikeler altında olduğunu vurguladı.
Basın Özgürlüğü Var mı?
ATGB Başkan Recai Aksu tarafından yapılan açıklamada, gazetecilere yönelik saldırıların sona erdirilmesi gerektiği belirtildi. Başkan Aksu şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de basın özgürlüğü var mı ki ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ nü kutlayalım? İktidarı ve onun politikalarını desteklemeyen onlarca gazeteci işinden oldu. AKP politikalarına yönelik en ufak eleştirileri nedeniyle gazetelerden, televizyon kanallarından kovuldu. Kritik davalarda alınan gizlilik kararları, iktidarı rahatsız eden haberlere getirilen erişim yasakları, RTÜK ve Basın İlan Kurumu (BİK) aracılığıyla hizaya çekmeler ve ekonomik baskılar ile gazetecilere sosyal medya paylaşımları nedeniyle açılan davalar ve tutuklamalar, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün olmadığını gösteriyor.”
Mücadele Eden Gazeteciler
Buna rağmen, kamuoyuna gerçeği ulaştırmak amacıyla çalışan gazetecilerin mücadelesinin anlamlı ve önemli olduğu da vurgulandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Gazetecilerin yaptığı haberlerin gözaltı ve tutuklama gerekçesi sayıldığı, sansürün ve otosansürün yaygınlaştığı bir Türkiye’de, basın ve ifade özgürlüğünün ne anlama geldiği çok açıktır.”Açıklamada, ulusal ve uluslararası basın-yayın meslek örgütlerinin raporlarına da dikkat çekildi. Bu raporlar, sürgün edilen, işsiz bırakılan, sansür ve otosansüre zorlanan ve yaşamı tehdit edilen gazetecilerin durumunu ortaya koyuyor. ATGB, “Basın ve ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz ve susmayacağız.” diyerek kararlılıklarını dile getirdi.
3 Mayıs’ın Kökeni ve Anlamı
“1993’ten beri kutlanan,” Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, “Basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının sansür edildiği ülkelerdeki gazetecilerin durumuna dikkat çekmek” amacıyla 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak ilan edildi.
Ayrıca, bu gün, “görevini yaparken öldürülen gazetecileri anmak” ve ülkelerdeki yetkililere sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla da kutlanmaktadır.