G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,07
CNY4,83
GBP45,37
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,66
GR. ALTIN2.838,81
BTC2.144.167,21

Azerbaycan’ın Karabağ’da Tesis Ettiği Egemenlik Üçlü Toplantıyı Etkileyebilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ermenistan, ABD ve AB arasında 5 Nisan’da Brüksel’de gerçekleştirilecek olan üçlü toplantı hakkında bilgi verildi. Açıklamada, Azerbaycan’ın 2. Karabağ Savaşı sonrasında işgal altındaki topraklarını geri alması ve Karabağ’da 19-20 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlediği anti terör operasyonu ile ülke toprakları üzerindeki egemenliğini yeniden tesis etmesiyle bölgede kalıcı barış ve istikrar için tarihi bir fırsatın ortaya çıktığı vurgulandı.

Bu önemli dönemde, bölge dışı aktörlerin sürece tarafsız ve adil yaklaşmalarının önemine dikkat çekilen açıklamada, 5 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek üçlü toplantının, tarafsızlık ilkesine zarar verebileceği ve Güney Kafkasya’da jeopolitik bir çekişme alanı oluşturma potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Açıklamada, Azerbaycan’ın dışlanmasının barışa hizmet etmek yerine bölgede çatışmaların artmasına neden olabileceği vurgulandı.

Üçüncü ülkelerin süreçte atacakları adımlarda bölgenin dinamiklerini dikkate almaları gerektiği ve taraflara tarafsız bir şekilde yaklaşmaları gerektiği çağrısı yapılan açıklamada, Güney Kafkasya’nın kalıcı barış ve istikrar temelinde refahına kavuşacağına olan inanç dile getirildi. Türkiye’nin de Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki kalıcı barış için tarihi fırsatın değerlendirilmesini teşvik etmeye devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada, bölgede yaşanan gelişmelerin göz önünde bulundurularak üçlü toplantının tarafsızlık ilkesine uygun olmadığı ve bölgede daha fazla gerilim yaratma potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Bu nedenle, sürece müdahil olan tarafların sorumlulukla hareket etmeleri ve bölgede kalıcı barışın tesis edilmesine katkı sağlamaları gerektiği vurgulandı.

Sonuç olarak, Dışişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamada, bölgede yaşanan gelişmelerin göz önünde bulundurulduğu ve üçlü toplantının bölgedeki barış ve istikrar için olumsuz sonuçlar doğurabileceği üzerinde duruldu. Türkiye’nin ise Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve bölgede kalıcı barışın sağlanması için destek olmaya devam edeceği belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Azerbaycan’ın Karabağ’da Tesis Ettiği Egemenlik Üçlü Toplantıyı Etkileyebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!