USD32,94
EURO35,76
CNY0,000000
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
Petrol80,58
GR. ALTIN2.528,50
BTC2.247.802,79

Anayasa Mahkemesi’nden bomba karar: CİMER Kararnamesi iptal edildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanlığı ile bakanlıkların teşkilatlarını düzenleyen ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk düzenlemesi olan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı açılan davada 37 ayrı iptal kararı verdi. Dönemin CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç ile 131 milletvekili tarafından açılan davada, 18 Ocak 2024 tarihinde oybirliğiyle karara varıldı.

Karara göre, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin (CİMER) usul ve esaslarını belirleyen 14 sayılı İletişim Başkanlığı Teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesinin 3. fıkrası da iptal edildi. Söz konusu fıkra, CİMER’in usul ve esaslarının Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılacak olan yönetmelikle belirlenemeyeceği gerekçesiyle mahkeme tarafından iptal edildi. Karar, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bu kararlar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk düzenlemesi olan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne yapılan itirazın sonucudur. AYM, yaptığı değerlendirme sonucunda kararlarını verirken, hukuki süreçleri ve yasaları dikkate aldığını belirtti. Kararın alınmasında, yurttaşların talep ve şikayetlerini iletmek amacıyla kurulan CİMER’in işleyişi ve düzenlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenme şekli büyük önem taşıyordu.

Mahkemenin verdiği karar neticesinde, CİMER’in usul ve esaslarının belirlenmesine ilişkin kararnamedeki belirli maddelerin yürürlükten kalkacağı ve yerine yeni düzenlemelerin getirileceği belirtiliyor. Bu karar, hükümet sistemindeki kurumsal düzenlemelerin tartışmalarını da beraberinde getirebilir. AYM’nin kararı, siyasi ve kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor ve önemle değerlendiriliyor. Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, ilgili kurumlar yeni düzenlemelere uyum sağlamak durumunda kalabilirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Anayasa Mahkemesi’nden bomba karar: CİMER Kararnamesi iptal edildi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!