James Webb Uzay Teleskobu, evrenin derinliklerine dair yeni bir pencereden daha çarpıcı bir keşif gerçekleştirdi.
Uluslararası bir gök bilimci ekibi, JWST’nin hassas araçlarını kullanarak JADES-GS-z13-1 olarak adlandırılan, bilinen en erken galaksilerden birinin ışığını yakalamayı başardı.
Bu galaksinin, Büyük Patlama’nın gerçekleşmesinden yalnızca 330 milyon yıl sonra oluştuğu düşünülüyor.
JADES-GS-z13-1, evrenin ilk dönemleri hakkında önemli bilgiler sunarak, bu dönemdeki ilk yıldızlar ve galaksilerin nasıl meydana geldiğini anlamamıza yardımcı oluyor.
KOZMİK KARANLIK ÇAĞLARDAN BİR IŞIK HUZMESİ
JADES-GS-z13-1’den çıkan ışık, Dünya’ya ulaşmak için milyarlarca ışık yılı süren bir yolculuk gerçekleştirdi.
Bu süreçte, evrensel “Kozmik Karanlık Çağlar” döneminde yıldız ışığını emen yoğun nötr hidrojen gazı katmanını aşmak zorunda kaldı.
Bu antik galaksinin ışığını bulmak, kozmik sisin içinden geçebilen en eski ışık huzmelerinden birini elde etmek anlamına geliyor. Bu durum, evrenin ilk aydınlanma süreçlerine dair eşsiz bir bakış sunmakta.
JADES-GS-z13-1’in yaklaşık 13,5 milyar yıl önce yaymış olduğu morötesi (ultraviyole) ışık, evrenin devam eden genişlemesi sebebiyle ulaşırken dalga boyu uzayıp kızılötesi ışığa dönüşmüştür.
Bu kızılötesi ışık, insan gözünün görmesine olanak tanımazken, James Webb Uzay Teleskobu’nun hassas kızılötesi kameraları tarafından tespit edilebiliyor.
Astrofizikçi Joris Witstok ve ekibi, James Webb’den elde edilen verileri kullanarak evrenin tarihindeki gizemli bir dönemi, yani ilk galaksilerin ortaya çıktığı ve nötr hidrojen sisini dağıtmaya başladığı “Yeniden İyonlaşma Çağı”nı detaylı bir şekilde inceledi.
JADES-GS-z13-1, bu kritik dönemde varlığı tespit edilen ve yeniden iyonlaşma sürecine katkı sağlamış olabilecek en eski galaksilerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.