İstanbul’da gerçekleştirilen TÜSAYDER Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi 2025, sektörün önde gelen profesyonellerini bir araya getirdi. Yılın en prestijli satın alma etkinliklerinden biri olarak dikkat çeken zirveye, TEPAL-EPAL Türkiye (Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği) Platin Sponsor olarak katkıda bulundu. Etkinlikte TEPAL Yönetimi, Türkiye’deki satın alma profesyonellerine EPAL paletlerinin sunduğu döngüsel ve ekonomik avantajları kapsamlı bir şekilde aktardı.
TEPAL-EPAL Türkiye Başkanı Cafer Özgen, piyasada yaygın olarak tercih edilen tek kullanımlık ahşap paletlerin kısa vadeli maliyet avantajının yanı sıra taşıma esnasında kırılmasının ürünlere zarar verdiğini ve iş güvenliği açısından da risk oluşturduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra bu paletlerin yeniden kullanılamamaları nedeniyle orman kaynaklarının hızla tükendiğini vurguladı.
“EPAL paletler ortalama olarak 20 kez kullanılabiliyor”
Başkan Özgen, EPAL paletlerinin dayanıklılığı sayesinde ortalama 20 kez kullanılabildiğini belirtti. Bu özellikleri sayesinde EPAL paletler, uzun vadede döngüsel ekonomiyi destekleyerek maliyetleri düşürmekte ve sürdürülebilirliği artırmakta önemli bir rol oynamaktadır.
Cafer Özgen, çoklu kullanımı ile ikinci el piyasa değeri taşıyan EPAL paletlerin, palet havuzlarındaki kullanım ömrü sona erdiğinde cips ve talaş haline getirilerek mobilya sektöründe yeniden değerlendirildiğini ifade etti. Özgen, “EPAL sisteminin Avrupa’daki gibi Türkiye’de de yaygınlaşması, satın alma profesyonellerinin lojistik verimliliğini ve sürdürülebilirlik performansını artıracaktır” diyerek bu durumun önemini vurguladı.
Bağımsız kalite kontrolleriyle güvence
Etkinlikte, EPAL paletlerin bağımsız denetimler ile güvenilir bir marka olarak dünya pazarında yer aldığını ve her yıl 25.000’in üzerinde habersiz kalite kontrolünün yapıldığını duyuran bir sunum gerçekleştirildi. Bu sayede, güvenli ve yüksek kaliteli ürün standartlarının sağlandığı bilgisi katılımcılarla paylaşıldı.
Sadece sunumlarla sınırlı kalmayan etkinlikte, EPAL Türkiye, misafirlerine gerçek EPAL paletlerin nasıl doğru bir şekilde tanınacağı ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında pratik bilgi aktardı. Özellikle EPAL paletlerin üzerindeki sarı agraf (kontrol zımbaları) katılımcıların ilgisini çekti.
TEPAL-EPAL Türkiye’nin bu tip etkinliklerdeki aktif yer alışı, Türk lojistik ve tedarik zinciri sektöründe kalite ve sürdürülebilirlik odaklı bir dönüşüm sürecinin hızlandığını göstergesi olarak değerlendiriliyor. – BURSA