Türkiye‘nin çeşitli illerinde toplanan patatesler, Nevşehir’deki kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında saklanmaya başladı. Hasat edilen bu ürünler, kısa bir süre içinde işlemlerden geçerek, ekim için ülkenin farklı bölgelerine gönderilmeye hazırlanıyor.
Bölgedeki 1,300’den fazla doğal soğuk hava deposunda muhafaza edilen yaklaşık 2 milyon ton patatesin %10’u, tohumluk patates olarak farklı illere sevk ediliyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde, Ekim ayında başlayan söküm işlemi sonrasında, Nevşehir’deki doğal soğuk hava depolarında saklanan patatesler boylama işlemine tabi tutuluyor ve ebatlarına göre ayrıştırılıyor. İri olan patatesler sofralık olarak satışa sunulurken, daha küçük olanlar ise tekrar ekilmek üzere tohumluk olarak Nevşehir, Adana, Hatay, Sivas, Kayseri, Yozgat, Kırşehir, Konya, Niğde ve Aksaray gibi patates ekiminin yapıldığı illere gönderiliyor. Depo işletmecisi Mustafa Ceylan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ekim ayında sökümüne başlanan patatesler, Kapadokya bölgesinde bulunan soğuk hava depolarında saklanıyor. Bu depolar, yaz-kış 4 ila 8 derece arasında bir sıcaklıkta kalma özelliğine sahip. Şu an tohum boylaması yapmaktayız. Boylama sonrasında patatesleri yemeklik ve tohumluk olarak iki gruba ayırıyoruz. Tohum olarak ayırdığımız patatesler tekrar toprakla buluşacak” ifadelerini kullandı.
Ceylan, bölgedeki doğal soğuk hava depolarının sayısının yaklaşık 1,300 ile 1,400 arasında olduğunu belirtti. Ayrıca, bu depolarda tutulan yaklaşık 2 milyon ton patatesin, 6 aylık bir süreçte Türkiye’nin 81 iline yemeklik patates olarak sevk edilmeye başlandığını da sözlerine ekledi.
Bölgedeki yer altı depoları, enerjiye ihtiyaç duymadan ısı ve nem dengesini koruma özelliği sayesinde, patateslerin bozulmadan ve çürümeden bekletilmesini sağlıyor.