Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tarımsal üretiminin 30 milyar dolardan 75 milyar dolara çıkarıldığını duyurdu. 2002 yılında 3,4 milyar dolar olan tarım ihracatının ise 32,5 milyar dolara yükseldiğini belirten Bolat, “Eğer ihracat olmasaydı üretim bu kadar artamazdı. Çiftçimiz ve tüketicimiz kazanç sağladı, ülkemizde döviz kazandı” ifadelerini kullandı.
Bakan Bolat, 4. Tarım Orman Şurası çerçevesinde gerçekleştirilen ‘Tarım Diplomasisi Atölyesi’ne katıldı. “Günümüz Dünyasında Tarım Diplomasisi” konulu oturumda konuşan Bolat, dünya genelinde tarım ve gıdanın stratejik önemine değindi. Kovid-19 döneminde tarım sektörünün kritik rolünü gözler önüne seren Bolat, ürünlerin marketlerde sürekli dolup boşaltıldığını hatırlattı. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından enerji fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “Enerji sektörü de gıda kadar hayati öneme sahip” diye ekledi.
Bakan Bolat, tarımsal ürünlerin lojistiğinin önemine de vurgu yaptı. Tarladan tüketiciye ulaşım sürecinin ve ticaret kurallarının belirlenmesinin kritik olduğunu ifade eden Bolat, Ticaret Bakanlığı’nın tüketici için makul fiyatları koruma, üretici içinse gelir artışı hedefi doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Dünya Ticaret Örgütü’nün tarımda aşırı ve ihracat sübvansiyonlarını yasakladığını anımsatan Bolat, her ülkenin kendi arz güvenliğini sağlaması gerektiğini belirtti.
Bakan Bolat, 23 Temmuz 2023 tarihli Tahıl Anlaşması’nın önemine değinerek, 33,3 milyon ton tahılın dünyaya ulaştığını ifade etti. “Eğer bu tahıllar taşınamamış olsaydı, hububat fiyatları 3-4 katına fırlardı” dedi.
“Türkiye, uluslararası alanda önemli bir tarım ülkesi” ifadelerini kullanan Bolat, tarımsal üretimin artmasının ve ihracatın ivme kazanmasının, çiftçilere ve tüketicilere yarar sağladığını belirtti.
Bakan Bolat, tarım alanında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı gerekli tedbirlerin alındığını söyleyerek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile sıkı bir iletişim içinde olduğunu vurguladı. “Tarımsal üretimin durumu her an takip ettiğimiz bir konu” dedi.
Bakan Bolat, küresel gıda güvenliği sorunlarına dikkat çekerek, 730 milyon insanın açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Gazze’deki insani duruma atıfta bulunarak, yardım gönderimlerinin engellendiğini ve bu durumun insanlık tarihi açısından unutulmaz bir utanç olduğunu ifade etti.
Bakan Bolat, 2023-2024 döneminde tarımsal ürünler ihracatının iyi gittiğini, 2023’te 31 milyar dolara ulaştığını ve 2024’te %5,4 artışla 32,5 milyar dolara yükselebileceğini bildirdi. İthalatta ise 2023’te 23,5 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldığını, 2024’te ise 21,4 milyar dolara düşeceğini kaydetti.
İhracat artışı ve ithalat azalışı sonucunda gıda ve tarım sektöründe dış ticaret fazlasının 2023 yılında 7 milyar dolara, 2024’te ise yaklaşık 11 milyar dolara yükselebileceğini belirtti. Avrupa Birliği, Irak, Almanya ve ABD gibi önemli pazarlara yöneldiklerini vurgulayan Bolat, sebze ve meyve gibi kaliteli ürünlerin ön plana çıktığını ifade etti. Ayrıca, halkın makul fiyatlarla et tüketimini karşılamak adına 2022’de 626 milyon dolarlık büyükbaş ve besi hayvanı ithalatı yapıldığını aktardı.