Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, bir pirinç tanesi üzerinden yaptığı incelemelerle dünya genelindeki gıda israfının ciddiyetini yeniden gözler önüne serdi. Tayar, gıda israfının yalnızca bir sorun değil, aynı zamanda önemli bir ekonomik kayıp olduğunu vurguladı.
Tayar, dünya genelinde beslenme düzeninin dengesiz olduğunu ifade ederek, bir yanda açlık çeken insanların, diğer yanda ise obezite problemi yaşayan bireylerin bulunduğunu belirtti. Üretilen her üç birim gıdanın bir biriminin tüketim sürecinde kaybolduğunu ve çöp kutularına gittiğini dile getirdi.
Gıda israfına farklı bir perspektiften bakarak pirinç tüketimi ve Çin örneğini ele alan Tayar, “Dünya genelinde 2 milyar insan, her gün tabağında bir çay kaşığı pirinç bıraksa, bu durum günde yaklaşık 2 bin ton pirincin çöpe gittiği anlamına geliyor. Yıllık olarak bu rakam 730 bin ton pirince ulaşıyor. Eğer bir kamyonun kapasitesi 10 ton olarak düşünülürse, bu durumda 73 bin kamyon dolusu pirinç israf edilmektedir. Kamyonların toplam uzunluğunun ise 730 kilometreyi bulduğunu görmekteyiz.” şeklinde konuştu.
Buna ek olarak, Türkiye’deki pirinç israfının da dikkat çekici olduğuna işaret eden Tayar, “Ülkemizde de yaklaşık 60 kilometrelik bir kamyon zinciri pirinç israfı söz konusu. Her ne kadar günlük olarak pirinç tüketimi değişkenlik gösterse de, restoranlar ve otellerde sıklıkla bir çay kaşığından daha fazla israf yaşanmaktadır. Biz aynı zamanda ekmek gibi başka birçok gıdayı da çöpe atıyoruz. Ekmek israfını önleyebilsek, ekonomimize önemli bir katkı sağlayarak her yıl 500 okul ve 73 hastane inşa edebiliriz. Gıda israfına karşı dikkatli olmalı, gıdamıza sahip çıkmalıyız.” ifadelerini kullandı. – BURSA