ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde, ‘Yapay Zeka Etkisi Sektörleri ve İş Dünyasını Nasıl Değiştirecek?’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Bu panelde konuşan KPMG Türkiye İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri ve Şirket Ortağı Gökhan Mataracı, “Sektör olarak baktığımızda bireysel deneyimleri yakalamaya çalışan tüm sektörler yapay zekaya adapte oluyor. Bizler de bu duruma adapte etmeye çalışıyoruz” şeklinde ifade etti.
Capital, Ekonomist, Start Up ve CeoLife dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14. kez Türkiye ve uluslararası alanda etkili siyasetçileri, iş dünyası liderlerini ve akademisyenleri bir araya getirdi.
Bu yılki zirvenin teması ‘Değişen Küresel Gerçekler ve Gelecek 5.0’ olurken, ana sponsorluğunu Rönesans Holding üstlendi.
UEZ 2025’in ikinci gününde gerçekleştirilen altıncı ve son panelin konusu ise ‘Yapay Zeka Etkisi Sektörleri ve İş Dünyasını Nasıl Değiştirecek?’ olarak belirlendi. Panelin sponsoru Bahçeşehir Koleji oldu.
Panelde moderatörlük görevini üstlenen TİKO Kurucusu ve Girişimci Sina Afra, yapay zekanın artık herkesin hayatında yer edindiğini vurgulayarak, farklı sektörlerdeki etkileri ele alacaklarını dile getirdi.
KPMG Türkiye’nin İnovasyon ve Teknoloji Danışmanlığı Lideri Gökhan Mataracı’nın açıklamalarına göre, “Aslında yapay zeka 1970’li yıllardan beri var. Önceleri kurala bağlı çalışıyordu, ancak şimdi üretken yapay zeka ile daha yaratıcı bir hal aldı. Bu teknoloji, kurumsal hayatta belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra bireysel kullanıma sunuldu. 2022 Kasım’da, üretken yapay zekayı aktifleştirdik ve kurumlar da kendilerini bu yeni duruma uyarlamaya çalışıyor.” dedi.
‘BÜYÜK VERİ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ İÇİN KULLANILIYOR’
Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, şirket olarak 50 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını, son 10 yılda ise büyük veriyi müşteri memnuniyeti açısından değerlendirdiklerini ifade etti. Gacemer, “Reklam ve pazarlama stratejilerimizi şekillendirecek verilere ulaşarak daha doğru kararlar alabiliyoruz.” şeklinde konuştu.
Gacemer, yapay zeka ile entegre çalışmalarının reklam ve pazarlama maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağladığını belirtti. “Doğru soruları sormak, bazen bir haftalık reklam kampanyasından daha etkili olabiliyor.” diye ekledi.
‘MARKALARI AKTİVASYONLARLA BAĞLAYABİLEN ŞİRKETLER ÖN PLANA ÇIKACAK’
Turnaoglu Turnaround Consultancy’nin Kurucu Ortağı Tankut Turnaoğlu, yapay zekanın iş hayatındaki kararlarını etkileyen önemli bir unsur olduğunu belirtti. “AI projeleri oldukça yaygın, ancak değer yaratan sadece yüzde 26’sı, yani dörtte biri.” dedi.
Turnaoğlu, hızlı tüketici içgörülerinin önemine dikkat çekerek, kişiselleştirilmiş içeriklerin pazardaki avantajları artıracağını ifade etti. “Markalar, hem online hem offline ortamlarda etkinliğini artırmak zorunda.” diye de ekledi.
‘MÜŞTERİYE DEĞER KATAN BİR EKOSİSTEM KURDU’
TOM Şirketler Grubu CEO’su Onur Özkan, bir yıl önce dijital banka olarak kurulan yapıların büyük başarılar elde ettiğini kaydetti. “Hadi, 1,7 milyon müşteriye ulaşarak dünyada en hızlı büyüyen banka oldu.” ifadelerini kullandı.
Özkan, müşteri memnuniyetinin ve veriye odaklanmış iş modelinin bu başarıda önemli rol oynadığını vurguladı.
‘ENERJİ TASARRUFUNDA YAPAY ZEKA KİLİT ROLDE’
SANKO Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Erdem, yapay zekanın enerji sektöründeki potansiyelinin önemine değindi. “Son yıllarda yenilenebilir enerji üretiminde önemli bir ilerleme sağlandı. Yapay zeka, elektrik üretiminde verimliliği artırmak için kritik bir rol oynayacak.” dedi.
Erdem, yapay zeka tabanlı sistemlerin enerji tasarrufunu optimize etme potansiyelini vurgulayarak, gelecek yıllarda önemli sonuçlar elde edilmesinin beklenildiğini belirtti.