Brezilya’daki bilim insanları, dikkat çeken bir araştırma yürüttü.
Science Daily’nin aktardığına göre, araştırmacılar alkol tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla hayatını kaybeden 1781 bireyin beynini otopsi ile değerlendirdi.
Araştırmacılar ayrıca, bu kişilerin yaşamları boyunca alkol tüketim sıklıkları hakkında bilgi almak için yakınlarına bazı sorular yöneltti.
DENEKLER DÖRT GRUBA AYRILDI
Birada 350, şarapta 150 ve damıtılmış içkide ise 45 mililitrelik alkol alımını “14 gram alkol/1 birim” olarak tanımlayan bilim insanları, denekleri haftada tükettikleri alkol miktarına göre “hiç içmeyenler”, “haftada 7 ya da daha az tüketenler”, “haftada 8 ya da daha fazla tüketenler” ve “eskiden aşırı içen ve bırakanlar” şeklinde dört gruba ayırdı.
BEYİN DAMARLARININ SERTLEŞMESİ CİDDİ SORUNLAR YARATMAKTADIR
Elde edilen verilere göre, haftada 112 gram ya da daha fazla alkol tüketen bireylerde bilişsel sorunlara yol açabilen beyin damarlarının sertleşmesi riskinin, alkol almayanlara göre yüzde 133 oranında daha fazla olduğu belirlendi.
Ayrıca, haftada 8 birim ya da daha fazla alkol tüketenler ile daha önce aşırı içmiş olup bırakanların Alzheimer gibi hastalıklara bağlı belirtiler gösterme olasılığının daha yüksek olduğu saptandı. Aşırı alkol tüketen bireylerin, hiç içmeyenlere kıyasla ortalama 13 yıl daha erken yaşamını yitirdiği gözlemlendi.
“AĞIR İÇİCİLİK BEYİN HASARINA NEDEN OLUYOR”
Araştırma ekibinden Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır alkol tüketimi ile beyin hasarı belirtileri arasında doğrudan bir bağlantı tespit ettik ve bu durumun beyin sağlığı üzerinde hafıza ile düşünme yeteneklerini etkileyebilecek uzun süreli sonuçları olabileceğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Beyindeki küçük damarların kalınlaşması ve sertleşmesi sonucu kan akışının zorlaşması olarak bilinen “hyaline arterioloskleroz”, zaman içinde hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyerek beyin hasarına yol açabiliyor.
Araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.