Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 2025 Yılı Sektör Kurulları Raporları’nı, gerçekleştirdiği basın lansmanıyla kamuoyuna tanıttı. Lansmanda MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir ve Sektör Kurulları ve Fuar Forum Komisyonu Başkanı Erkan Gül yer aldı.
Bulan toplantıda, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine destek sağlamak amacıyla hazırlanan raporların 17 farklı sektörü kapsadığı ifade edildi. Raporlarda, iş dünyasının mevcut durumu mercek altına alındığı gibi, geleceğe yönelik stratejik adımlar da masaya yatırıldı. MÜSİAD’ın uzun yıllara dayanan deneyimiyle ve iş dünyasının ihtiyaçlarına yönelik titiz çalışmalarıyla hazırlanan raporlar, sektörlerin karşılaşabileceği fırsatlar ve tehditleri değerlendiriyor ve kritik adımları belirliyor.
MÜSİAD’IN RAPOR KAPSAMINDAKİ SEKTÖRLER
2023 yılı itibarıyla yayımlanan raporlar, Basım, Yayın ve Medya, Dijital Dönüşüm, Enerji ve Çevre, Finansal Hizmetler ve Danışmanlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Hizmetler, İnşaat ve Yapı Malzemeleri, Kimya, Metal ve Maden, Lojistik, Makine, Mobilya ve Dayanıklı Tüketim, Otomotiv ve Ulaşım Araçları, Perakende, Sağlık, Savunma Sanayi, Tekstil, Deri ve Hazır Giyim ile Turizm sektörlerini kapsamaktadır.
MÜSİAD BAŞKANI MAHMUT ASMALI: “TÜRKİYE’YE 3 MİLYONDAN FAZLA İSTİHDAM SAĞLIYORUZ”
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, toplantı sırasında Türkiye ekonomisinin güçlendirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalara dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“MÜSİAD, 35 yıldır sürekli çalışan ve üreten bir yapıya sahip. Her geçen gün daha fazla değer üreterek ülkemize katma değer sağlama hedefiyle ilerliyoruz. Hazırladığımız raporlar ve ortaya koyduğumuz politikalar, bu çabalarımızın somut örnekleridir.”
Asmalı, 17 sektöre ait raporların geçmiş yılı verilerle incelediğini ve geleceğe yönelik çeşitli öngörüler sunduğunu belirtti.
MÜSİAD GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BURHAN ÖZDEMİR: “TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir, ekonomilerin sadece küresel eğilimleri takip eden değil, aynı zamanda bu eğilimleri şekillendiren aktörler aracılığıyla büyüdüğünü belirtti. Özdemir şu ifadeleri kullandı:
“Amacımız, Türkiye’nin güçlü sanayi ve ticaret altyapısını daha ileri taşımak, sektörlerimizin sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunmak ve karar alıcılara yol gösterici analizler sunmaktır.”
Özdemir, raporlarda her sektörün mevcut durumu, fırsatları ve risklerin detaylı olarak ele alındığını, bu sayede Türkiye’nin küresel arenada daha rekabetçi ve yenilikçi bir konum elde etmesi amacıyla çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
HABERLER.COM’UN SORULARINA YANITLAR VERİLDİ
Basın lansmanı, gazetecilerin soruları ile devam etti. Haberler.com Yönetim Kurulu Üyesi Behiye Teymur, enflasyonun konut kiralarındaki artışla olan ilişkisini sorarak MÜSİAD’ın bu konuda bir çalışması olup olmadığını sordu. Mahmut Asmalı, bu konuda şu yanıtı verdi:
“%25’lik kısıtlamanın kalkmasıyla birlikte yukarı yönlü bir hareket gözlemlendi. Ancak konut arzının artırılması gerekiyor. Ekonomi yönetimi ile birlikte bu sorunun çözülmesi için çalışmalar yürütülüyor.”
Haberler.com muhabiri Muhammed Fatih İnce, Merkez Bankası’nın enflasyon beklentileri arasındaki makasın kapanmasının piyasa üzerindeki etkilerini sordu. Asmalı, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi:
“Bu durum çok önemli. Beklentiler büyük bir rol oynamakta ve bunları yönetmemiz gerekiyor. Algı yavaş yavaş değişiyor; özellikle hükümetin ekonomik yönetimdeki kararlı duruşu bu noktada belirleyici.”/p>
SEKTÖREL GELİŞMELER VE ÖNGÖRÜLER
MÜSİAD’ın sektör raporları ve Türkiye’nin ekonomik hedeflerine dair görüşlerini paylaşan Asmalı, “MÜSİAD, 35 yıllık bir geçmişe sahip ve bugün 17 sektöre ait raporlarımızı kamuoyuna sunduk. Türkiye’nin gelişimi ve yüksek gelirli ülkeler arasına girmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. Yurtdışında 99 şubemiz ve Türkiye’nin birçok şehrinde temsilciliklerimiz mevcut. Sahadan gelen bilgileri değerlendirerek ülkemizin kalkınmasına yönelik çözüm önerileri geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Asmalı, savunma sanayi raporuna da değinerek, sektörün 1 milyar dolarlık cirosunu aştığını ve büyük bir büyüme potansiyeli barındırdığını ifade etti. Enerji ve dijital dönüşüm alanlarında ciddi ilerlemeler kaydedileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin esnek üretim kapasitesinin birçok sektörde fırsatlar sunduğunu kaydetti.
Yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlere odaklanmanın önemine değinen Asmalı, şu ifadeleri kullandı:
“Sıradan işler yapıp yüksek kâr elde etme dönemi sona erdi. Artık farklı, yenilikçi ve inovatif ürünler geliştirmek, markalaşmaya daha fazla önem vermek gerekiyor. Bütün bu konular raporlarımızda detaylı bir şekilde ele alındı.”
İstihdam verilerine de değinen Asmalı, son verilere ilişkin olumlu değerlendirmelerde bulunarak, “İşsizlik oranında beklenen artış gerçekleşmedi. Hizmet sektöründe istihdam arttı; ancak Türkiye’nin sadece eğlence ve hizmet sektörlerine odaklanması yeterli değil. Gençlerimizin daha fazla üretime ve teknolojiye yönelmesi gerekli.” dedi.
MÜSİAD’ın 17 sektöre ait raporları ve özet föyleri, musiad.org.tr adresinden erişime açılmıştır.