Fransa’nın Mayotte Adası, çocukların vatandaşlık hakkına erişimini zorlaştıran yeni bir tasarının kabul edilmesiyle birlikte, Fransız vatandaşlığına dair tartışmaları gündeme taşıdı.
Adalet Bakanı Gerald Darmanin, tasarının Meclis’ten geçmesiyle birlikte yaptığı açıklamalarda, doğuştan vatandaşlık hakkı üzerine müzakerelerin başlatılması gerektiğini vurguladı.
“TESADÜFEN FRANSIZ OLAMAYIZ”
Sarthe vilayetinde yerel basınla bir araya gelen Darmanin, “Bence tesadüfen Fransız olamayız, isteğe dayalı Fransız olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Darmanin, pek çok demokratik ülkede doğuştan vatandaşlık hakkının bulunmadığını belirterek, “Fransa’da doğmanın, otomatik olarak Fransız olma hakkı sağlamadığını” ifade etti.
Fransa Başbakanı François Bayrou ise RMC radyosunda yaptığı açıklamada, Darmanin’in doğuştan vatandaşlık konusundaki müzakere taleplerinin kapsamının dar olduğunu söyledi.
Bayrou, Fransız olmanın anlamına dair daha derinlemesine bir tartışma gerektiğini dile getirdi.
MAYOTTE ADASI
Günümüzde, yabancı bir ailenin çocuğu, Fransa ana karasında doğduğu takdirde belirli şartları yerine getirerek 13 yaşında Fransız vatandaşlığına sahip olabiliyor.
Ancak Mayotte Adası’nda bu durum farklılık arz ediyor.
Bu adada doğan bir kişinin Fransız vatandaşlığı alabilmesi için en az bir ebeveynin Mayotte’da en az 3 ay ikamet etmesi gerekiyor.
6 Şubat’ta Meclis’te oylanan tasarı, Mayotte’da doğan çocukların vatandaşlık kazanabilmesi için ebeveynlerinin adada en az 3 yıl yaşamış olması şartını öngörüyor.
Söz konusu tasarının parlamento tarafından onaylanabilmesi için, Senato’dan da geçmesi gerekecek.