G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

8 Mart’ta Kadının Gücü: Tarihe Geçen İki İsyanın Hikayesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün 8 Mart. Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Gazeteci Emre Yılmaz, bu özel günü anlatan bir yazı kaleme aldı. Rus yazar Maksim Gorki’nin de ünlü sözü olan “Kadının içinde yer almadığı hiçbir mücadele başarıya ulaşamaz.” ifadesini hatırlatan Yılmaz, kadınların gücünü üç önemli örnekle açıkladı.

1828 yılında İzmir’de yaşanan olaya değinen Yılmaz, o dönemde buğdayın karaborsaya düşmesi üzerine kadınların sokağa dökülerek sokakları işgal ettiğini ve karaborsacıların buğday ambarlarını basarak ekmek zammını geri aldıklarını anlattı. İzmir Valisi Hasan Paşa’nın zorlamalarına karşın kadınların kararlılığı sonucunda ekmek zammı geri çekildi ve bu olay Osmanlı tarihindeki ilk toplu kadın direnişi olarak kayıtlara geçti.

1907 yılında ise Kütahya ve Uşak’ta yaşanan bir olaya değinen Yılmaz, Anadolu halılarını dünyaya pazarlayan yabancı firmaların yerli sanayiyi çökertmesi sonucu köylülerin zor durumda kaldığını belirtti. 13 Mart 1907’de 1500 kadının toplanarak halı fabrikalarını basıp kimyasal boyalı iplikleri talan ettiğini ve Osmanlı devletinin bu isyanı bastırmak için müfettiş gönderdiğini aktardı. Ancak müfettişin uzun çabalar sonucunda isyancılarla fabrika sahipleri arasında barış sağlandığını ve halkın tekrar isyan edeceği korkusuyla fabrikaların 10 yıl boyunca kapatıldığını dile getirdi.

Son olarak Yılmaz, Maksim Gorki‘nin sözlerini tekrarlayarak “Kadının içinde yer almadığı hiçbir mücadele başarıya ulaşamaz.” dedi ve Kadınların direnişinin tarih boyunca nasıl değişimler ve kazanımlar elde etmelerini sağladığını vurgulayarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün önemine dikkat çekti. Kadınların toplumdaki yerinin güçlenmesi ve eşitlik mücadelesinin devam etmesi gerektiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
8 Mart’ta Kadının Gücü: Tarihe Geçen İki İsyanın Hikayesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!