G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,89
CNY4,88
GBP45,52
EURO/USD1,10
BIST9.012,87
Petrol74,70
GR. ALTIN2.919,98
BTC2.107.656,42

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Akaryakıt Satışlarında Yeni Sistem Açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi sistemindeki adalet ve verimliliği artırma hedefleri doğrultusunda önemli adımlar attıklarını belirtti. Bu kapsamda, akaryakıt sektöründe denetimi güçlendirmek ve kayıt dışılıkla mücadele etmek amacıyla, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla plaka tanıma sistemi geliştirdiklerini açıkladı. Şimşek, bu sistem sayesinde, akaryakıt satışlarında araç plakalarının otomatik olarak kaydedileceğini ve manuel girişlerin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren mümkün olmayacağını ifade etti.

Bakan Şimşek’in açıklamalarına göre, Türkiye’deki vergi mükelleflerinin sahip olduğu 8 milyon aracın yalnızca 2,5 milyonunun özel taşıt tanıma sistemlerini kullandığı belirtildi. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin hayata geçirilmesiyle, 5,5 milyon ticari aracın da sisteme dahil edilmesi ve yıllık 490 milyar liralık akaryakıt alımının dijital ortamda izlenmesi hedefleniyor. Bu sayede, vergi mükelleflerine ait araçlar sisteme entegre edildiğinde, 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi dijital izleme altına alınacak.

Yeni geliştirilen sistem, akaryakıt istasyonlarına ve araçlara entegre edilecek teknolojik cihazlar ve yazılımlarla donatılmış bir altyapıyı içeriyor. Araçların yakıt dolum noktalarına monte edilecek olan “taşıt tanıma birimi” ve akaryakıt pompalarına eklenen “taşıt tanıma okuyucusu” sayesinde, araçların kimlik bilgileri güvenli bir şekilde ödeme sistemlerine aktarılacak. Bu yenilikçi yaklaşımın, akaryakıt alım işlemlerini daha verimli ve güvenli hale getireceği vurgulandı.

Ayrıca, sistemin tüm paydaşlar için bilgi ve işlem girişlerinin yapılabileceği bir web portalı ve destek hizmetleri sunan bir çağrı merkezinin de devreye alınacağı belirtildi. Veri merkezlerinde, uygulama tarafından üretilen verilerin elektronik olarak saklandığı, analiz edildiği ve izlenebildiği ifade edildi. Bu entegre sistemin, yakıt alım sürecini otomatize ederek, tüm cihazların güvenli bir iletişim ağı içinde çalıştığını garanti ettiği ifade edildi.

Şimşek, bu sistemin aynı zamanda gerçekleştirilen her yakıt ikmal işlemini doğrulamak için toplanan verilerin güvenli bir şekilde saklanacağını ekledi. Akaryakıt sektöründeki usulsüz fiş ve fatura düzenlemeleri sonucu oluşan vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedeflenirken, bireysel araç sahiplerinin sisteme gönüllü olarak katılımının beklendiği de belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Akaryakıt Satışlarında Yeni Sistem Açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!