G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.149.687,05

Türk Uzay Sanayiinin Beklenen Projeleri Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Araştırmaları Vakfı (TAV) tarafından düzenlenen Savunma Sanayii ve Güvenlik Okulu’nda Uydu Teknolojileri ve Türkiye konulu dersi veren Prof. Dr. Lokman Kuzu, Türk Uzay Sanayiiinin uzun zamandır beklenen projeleri hakkında bilgi verdi. Gelişmelerden ilki 2013 yılında başlayan GÖKTÜRK-3 projesi, 2024 yılında imzalanan 250 milyon dolarlık sözleşme ile devam ediyor. TUSAŞ’ın ana yüklenici olduğu proje için SAR faydalı yükünü ASELSAN tasarlarken diğer alt sistemler TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilecek.

GÖKTÜRK-3 projesinde müşteri olarak T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Hava Kuvvetleri yer alıyor. Proje kapsamında TUSAŞ’ın üzerine düşen iş paketleri arasında on-board veri işleme bilgisayarı, yapısal alt sistem, termal alt sistem, yapısal yeterlilik modeli gibi unsurlar bulunuyor. ASELSAN ise X-Bant haberleşme alt sistemi, SAR yükü ve yer istasyonu alt sistemlerini geliştirirken, TÜBİTAK UZAY ise S-Bant haberleşme alt sistemi, itki alt sistemi ve güç elektroniği alt sistemleri üzerinde çalışacak.

Proje kapsamında GÖKTÜRK-Y uydu projesi de geliştirilmekte. GÖKTÜRK-1’in görev ömrünü tamamlamasının ardından yörüngede yerini alacak olan uydu için termal yapısal yeterlilik modeli 2024 yılı içinde üretilecek ve 2025 yılında Kritik Tasarım Aşaması planlanacak. GÖKTÜRK-Y’nin LEO yörüngede görev yapacak ve 0.5 çözünürlük değerine sahip kamerasıyla 2027 yılında fırlatılması hedefleniyor. Projenin müşterileri T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Hava Kuvvetleri olacak.

TUSAŞ ayrıca Mikro Uydu projesine de giriş yapıyor. 500 km Güneş Senkron Yörüngede görev yapacak olan uydu, multispektral kamerasıyla metre altı çözünürlük sağlayarak 5 yıl aktif olacak. Projenin 2022 yılında başlayıp 2027’de fırlatılması planlanıyor. ASELSAN’ın 2023 uzay faaliyetleri de yakından takip edilmekte.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türk Uzay Sanayiinin Beklenen Projeleri Açıklandı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!