G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,13
CNY4,83
GBP45,41
EURO/USD1,12
BIST9.968,21
Petrol74,52
GR. ALTIN2.863,66
BTC2.156.697,53

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi’nde Dev Yıldız Kaynaklı Kara Deliği Buldu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gök bilimciler, Dünya’nın da içerisinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nde yıldız kaynaklı “en büyük” kara deliği tespit etti. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Gaia misyonu tarafından University Collage London (UCL) araştırmacıları iş birliğinde, “Gaia-BH3” adı verilen ve Güneş’ten 33 kat büyük kara deliğe ulaşıldı. Kara delikler, her türlü maddeyi ve ışığı kendisine çekebilecek kadar güçlü bir çekim alanına sahiptir ve hala gizemini koruyan bir fenomen olarak bilinmektedir. Bu keşif, Dünya’ya 2 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu tespit edilen kara deliğin, doğrudan görülemediği ve yörüngesinde “sallanan” bir yıldız sayesinde keşfedilmesiyle gerçekleşti.

Bu keşif, ESA’ya ait Gaia Uzay Teleskobu’ndan elde edilen verilerin ışığında daha fazla kara deliğin keşfinin mümkün olabileceğini göstermektedir. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden (CNRS) Pasquale Panuzzo, böylesine büyük bir kara deliğin keşfinin nadir rastlanan bir olay olduğunu belirtirken, UCL’den George Seabroke, Gaia-BH3’ün bugüne kadar keşfedilmiş “yıldız kaynaklı en büyük kara delik” olduğunu vurgulayarak bu keşfin gök bilimciler için büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Samanyolu Galaksisi’nde bugüne kadar 50 civarında süper kütleli kara deliğin keşfedildiği veya tanımlandığı bilinmektedir.

Gök bilimi alanında yapılan bu önemli keşif, evrenin derinliklerindeki kara deliklerin daha iyi anlaşılmasına ve galaksimizdeki bu gizemli oluşumların incelenmesine olanak tanımaktadır. Her tür maddeyi ve ışığı kendine çekme gücüne sahip olan kara deliklerin varlığı, evrenin yapı taşlarına ve doğasına ilişkin önemli bilgiler sunmaktadır. Bu tür keşifler, insanlığın evrenin sırlarını çözmeye yönelik ilerleyen adımlarına ışık tutmaktadır.

Bu keşif, güneş sistemimizin dışında yer alan ve Samanyolu Galaksisi’nde bulunan devasa bir kara deliğin varlığını gözler önüne sermektedir. Gaia-BH3 adı verilen bu kara deliğin keşfi, bilim insanlarının evreni daha iyi anlamalarına yardımcı olacak ve gelecekte yapılacak astronomik gözlemlerle daha fazla bilgi edinmelerini sağlayacaktır. Bu keşif, gök bilimindeki ilerlemelerin bir göstergesi olup, evrenin derinliklerindeki gizemli oluşumları keşfetme yolculuğunda önemli bir adımdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi’nde Dev Yıldız Kaynaklı Kara Deliği Buldu!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!