G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.160.137,14

Seçim Sonuçlarındaki Sürprizler ve Tepki Oyları: Uzmanların Yorumları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye, 31 Mart tarihinde gerçekleşen yerel seçimlerle birlikte bir seçim maratonunu geride bıraktı. Seçimler, milyonlarca vatandaşın sandık başına gitmesiyle sonuçlandı ve resmi olmayan sonuçlara göre CHP, uzun yıllar sonra birinci parti konumuna yükseldi. 22 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti ise tarihinde ilk kez ikinci parti konumuna geriledi.

Seçim sonuçları, ekonomik sıkıntılar ve emeklilerin maaş problemlerine tepki olarak yorumlandı. Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, seçimin tepki oylarının etkisi altında olduğunu belirtti. Aday belirleme süreçleri ve kampanyaların yetersizliği de sonuçları etkileyen faktörler arasındaydı.

Daşdemir, 31 Mart yerel seçimlerinin, emekliler başta olmak üzere tepki oylarının belirleyici olduğunu vurguladı. Genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de beka üzerinden aksiyon alındığını belirtti. Belediye meclis üyelerinin oylarına bakıldığında Cumhur İttifakı’nın hala güçlü olduğu görüldü.

Başkent Ankara’da farkın çok olmasının sebebi, etkin bir kampanya yürütülememesiydi. Ankara’daki adaylar, sahada yeterince aktif olamadıkları için sonuçlar bu şekilde şekillendi. Son 20 günde ise atmosfer CHP lehine döndü ve AK Parti aleyhine bir ivme oluştu.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, seçim sonuçlarını 1 Kasım seçimlerine benzetti. Sandığa gitmeyenlerin çoğunluğunun AK Parti seçmeni olduğunu belirtti. Pandemi ve ekonomik zorluklar, seçmenin hükümete karşı bir tutum takınmasına sebep oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonrası yaptığı açıklamalar da takdir edildi ve siyasi partilerin bu sonuçlardan ders çıkarması gerektiği vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Seçim Sonuçlarındaki Sürprizler ve Tepki Oyları: Uzmanların Yorumları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!