Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Milli Muharip Uçak KAAN Projesi, Türk Havacılık Uzay Sanayii ( Tusaş ) tarafından geliştirilen bir dizi önemli adımlara zemin hazırladı. Bu kapsamda, Endonezya ile 48 adetlik bir satış sözleşmesi imzalandığı duyuruldu.
Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu, Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) İstanbul Fuar Merkezi’nde devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetiminde gerçekleşen fuar, önemli iş birliklerine ev sahipliği yapıyor.
Fuar sırasında, KAAN’ın Endonezya’ya satışı için bir imza töreni gerçekleştirildi. Bu anlaşma, Türk savunma sanayisinin önemli bir ihracat başarısı olarak öne çıkıyor.
İmza törenine; Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Şuay Alpay ile TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu katıldı.
Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği muharip uçak KAAN’ın Endonezya’ya yapılacak satış anlaşması, bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük savunma sanayi ihracat sözleşmesi olma niteliği taşıyor.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki uzun süreli iş birliğinin temelinin atıldığını ifade etti. İki ülke liderinin belirlediği vizyonun somut hale geldiğini vurguladı.
Görgün, Türkiye ile Endonezya’nın savunma sanayi alanında birçok projeyi iş birliği içinde sürdürdüğünü aktararak, Endonezya Savunma Bakanı’nın yeni sözleşmeler için IDEF’e geldiğini belirtti.
Bugün iki ayrı sözleşme imzaladıklarını söyleyen Görgün, KAAN konusunda iki devlet arasındaki işbirliğinin ilk adımlarının bir buçuk ay önce atıldığını hatırlattı. TUSAŞ’ın Endonezya Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere KAAN’ın gerçek sözleşmesini imzaladığını aktardı. Görgün, bu iş birliğinin sadece bir satış anlaşması olmadığını vurgulayarak, Endonezyalı şirketlerle birlikte projeye dahil olacak firmalarla ortaklık kuracaklarını dile getirdi.
“Bu güven veren bir yaklaşım” diyen Görgün, “Sürdürülebilir işbirlikleriyle birlikte gelişimi hedefliyoruz. Hem mevcut teknolojilerimizi paylaşacak, hem de yerel kapasiteyi etkin kullanarak bir gelecek inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Haluk Görgün, bu anlaşmanın Türkiye’nin Cumhuriyet tarihindeki en büyük savunma sanayi ihracat anlaşması olduğunu hatırlattı. Anlaşmanın birçok açıdan önemli olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanlığı’nın kendisine verdiği sorumluluk çerçevesinde en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade etti.
Görgün, IDEF’in dünyanın en büyük üç savunma sanayi fuarından biri olduğunu da söyledi.
Yerli üretimdeki başarılarından bahseden Görgün, aynı zamanda Endonezya ile imzalanan bir firkateyn sözleşmesinden de söz etti. Dünyada sınıfının en iyi firkateyni olarak tanımlanan bu projenin de büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sürekli gelişim ve güven telkin etme hedefinde olduklarını açıklayan Görgün, uluslararası anlaşmalar ile hedeflere ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Görgün, geliştirdikleri projelerle birçok ülkeden talepler aldıklarını ve bu konuda görüş melerinin sürdüğünü belirtti. KAAN’ın satışı konusunda başka ülkelerle de çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.