USD38,13
%0.12
EURO43,61
%1.39
EURO/USD1,14
%0.83
BIST9.266,09
%-1.36
Petrol65,78
%1.72
GR. ALTIN4.085,55
%3.29
BTC3.238.533,96
%1.53
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Zirvede Tedarik Yönetiminde Değişim Hedefi Belirlendi

Zirvede Tedarik Yönetiminde Değişim Hedefi Belirlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da 12’nci Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvenin gündeminde, satın alma ve tedarik süreçlerinde gelişen stratejiler ile yapay zeka entegrasyonu, maliyet avantajları ve ekonomik belirsizliklere karşı alınabilecek önlemler gibi önemli konular yer aldı.

Türkiye’nin satın alma ve tedarik zinciri alanındaki profesyonellerini bir araya getiren bu etkinlik, “Şimdi Değişim Zamanı! Hazır Mısın?” temasıyla düzenlendi.

Zirvede, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 36’sını yöneten satın alma yöneticileri, sektör uzmanları, akademisyenler ve iş dünyası temsilcileri buluşarak sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, yapay zeka ve dijital dönüşüm gibi konuları masaya yatırdı. Ayrıca, ekonomik belirsizliklere karşı geliştirilen stratejik satın alma yaklaşımları ile tarım ve hayvancılık sektöründeki tedarik süreçleri de ele alındı.

“Türkiye üretkenlik ve verimlilikte 40’ıncı sıraya geriledi, değişime adapte olmalıyız”

TÜSAYDER (Türkiye Satın Alma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği) Başkanı Meriç Atalay, zirvenin açılışında satın alma ve tedarik zinciri yönetiminin dönüşüm sürecine dikkat çekerek, Türkiye’nin rekabetçiliği, üretkenliği ve verimliliği konusundaki verileri paylaştı. Atalay, “Belirsiz bir ortamda rekabetçi kalmak oldukça zor. Dünya Rekabet Merkezi’nin 2024 raporuna göre, ülkemiz 47. sıradan 53. sıraya geriledi. İş verimliliğinde ise sekiz sıra gerileyerek 52. sıraya düştük. Üretkenlikte 40. sıradayız; bu da önümüzdeki zorlukların bir göstergesi” şeklinde konuştu.

“Belirsizlik sürecini yönetmekle yükümlüyüz”

Atalay, derneğin en önemli görevlerinden birinin geleceği doğru okuyabilen ve yeni yollar açabilen profesyoneller yetiştirmek olduğunu ifade etti. Küresel belirsizliklerin, Covid-19 pandemisinin en yüksek seviyelerde yaşandığını vurgulayan Atalay, Türkiye’nin de bu belirsizliklerden etkilendiğini belirterek, “Satın alma ve tedarik zinciri yöneticileri olarak gelişmeleri yakından takip ederek bu belirsizlikleri yönetmek zorundayız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından kurulan panelde, Tarım ve Gıda Editörü İrfan Donat moderatörlüğünde Feyz Farm Kurucusu Sencer Solakoğlu ve Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarım ve hayvancılık sektöründeki satın alma süreçlerinde sürdürülebilirlik ve küresel tedarik zinciri riskleri üzerine tartıştılar. Panelde, tarımda arz talep dengesinin bozulması ve belirsizliklerin tedarik zinciri yönetiminden üreticilere kadar olan etkilere vurgu yapıldı.

Ek olarak, PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Tedarik Zinciri Kıdemli Müdürü Gölgen Elkatan ve Khayala Eylazova’nın sunumlarıyla yapay zekanın satın alma ve tedarik zinciri süreçlerine entegrasyonu, veri analitiği ve otomasyon uygulamalarının sağladığı maliyet avantajları gündeme geldi.

“Türkiye’nin riskleri ve fırsatları iyi yönetmesi gerekiyor”

Küresel risk ve fırsatların ele alındığı başka bir panelde Liderlik ve Yönetim Danışmanı Fazıl Oral, Türkiye’nin mevcut durumunu değerlendirerek, “Tarih boyunca gördüğümüz savaşların ardından, şimdi ticaret savaşları var. Türkiye’nin bu süreçte hem riskleri hem de fırsatları iyi yönetmesi gerekiyor” dedi. Oral, inşaat sektörüyle birlikte pazarlama ve taşıma gibi birçok sektörün hareketleneceğini de sözlerine ekledi.

Ekonomik dalgalanmaların tedarik zinciri yönetimine etkilerini de anlatan Oral, ABD, Çin ve AB’nin küresel ticaretteki hakimiyetinin yüzde 42’yi oluşturduğunu belirtti. Enflasyonun yarattığı risklere değinen Oral, KPMC raporuna göre enflasyon nedeniyle ortaya çıkan sahtekarlık oranının artış gösterdiğini vurguladı. Ayrıca TÜSAYDER Başkanı Meriç Atalay ve Prof. Dr. Emre Alkin, enflasyon, kur dalgalanmaları ve faiz politikalarının satın alma süreçlerine olan etkilerini ele aldılar.

“Bana bir şey olmaz derseniz, rakiplerinizden geride kalırsınız”

Tedarik Zincirindeki Yapay Zeka Uygulamaları panelinde Dr. Mehmet Sarıdoğan moderatörlüğünde Prof. Dr. Oğuz Ergin, yapay zeka destekli sistemlerin operasyonel süreçlere katkılarını ve gelecek projeksiyonlarını aktardı. Ergin, “Yapay zeka, işsizlik oranlarını artıracak. Eğer ‘Bana bir şey olmaz’ dersiniz, rakiplerinizden geride kalırsınız. Bu teknoloji, satın alma ve tedarik yönetimi alanında önemli maliyet avantajları sağlıyor. Şirketimiz ve bireyler olarak bu devrime hazırlanmalıyız” diyerek verilerin toplanması ve anlamlandırılması gerekliliğine dikkat çekti. Ayrıca, yapay zeka sorumlusunun atanması ve bu alandaki farkındalığın artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zirvede Tedarik Yönetiminde Değişim Hedefi Belirlendi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!