Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya genelinde ortaya çıkan iklim değişikliklerinin Türkiye’nin tarımsal üretimini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Bayraktar, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındığın zirai dondan ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, “Karadeniz’deki fındık bahçelerinde, özellikle yüksek rakımlı alanlarda zarar oranlarının yüzde 70 ile yüzde 100 arasında değiştiğini” ifade etti.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve beraberindeki heyet, Altınordu ilçesine bağlı Gökömer Mahallesi’nde nisan ayında meydana gelen zirai don olayının ardından hasar gören fındık bahçelerini inceledi. Bayraktar, ziraat odası başkanlarından bölgedeki son durumu hakkında bilgi aldı.
Son yıllarda iklim değişikliklerinin Türkiye’nin tarımsal üretimi üzerindeki olumsuz etkilerini dile getiren Bayraktar, “Yaklaşık 20 ilimizi ziyaret ederek doğal afettin zarar verdiği bahçeleri inceledik. 11 Nisan’da yağan kar ve ardından gelen don, bahçelerimize büyük zararlar verdi. Karadeniz’deki fındık bahçelerinin yüksek rakımlı bölgelerinde zarar oranları oldukça yüksek” şeklinde konuştu.
Bayraktar, yıllık 2 milyar 350 milyon dolar ihracat geliri sağlayan fındıkta ciddi kayıpların yaşandığını belirtti. “Fındık, ekolojik olarak üstün olduğumuz bir ürün. Hem üretim hem de ihracat itibarıyla dünyada rakipsiziz. 2024 yılı rakamlarına baktığımızda, fındık sektöründe önemli bir daralma ile karşı karşıyayız. Üretim rakamlarının tahminlerin oldukça altında kalacağını düşünmekteyiz. Bu da maalesef ihracat gelirlerimizi bir miktar azaltacak” dedi.
Bayraktar, zirai don olayının bölge halkı ve ekonomik durumu üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, “Bu durumda üreticilerimizin bahçelerinde kalabilmeleri ve zarar gören alanları için devletten destek bekliyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı, maliyetlerle ilgili bir çalışma yürütmekte. Bu yardımları olumlu karşılıyoruz; ancak üreticilerimiz bu yıl bu bahçelerden para kazanamayacak. Bu durumda bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeme şansları kalmıyor” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Bunun yanı sıra, Bayraktar, üreticilerin kamu bankalarına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ettiğini de sözlerine ekleyerek, “Üreticimiz, yaşam mücadelesini sürdürebilmek ve bahçelerinin bakımı için yeni kredilere erişim sağlamalı” dedi.
BAYRAKTAR, TARSİM’in önemine dikkat çekerek, “Üzerinde durmamız gereken bir diğer konu TARSİM’in hasar tespitinde adil davranması gerektiğidir. Türkiye’deki tarım alanlarının yalnızca beşte biri ile üreticilerin üçte biri TARSİM kapsamındadır. Bu oranların artırılması gerekiyor. Çiftçilerimizden gelen şikayetler üzerine TARSİM’in daha dikkatli davranması gerekmekte” açıklamasında bulundu.
Bayraktar, Türkiye’deki 65 ilde zirai don olaylarının yaşandığını, bazı illerde ise dolu hasarları olduğunu belirterek, çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Fındık bahçesinde düzenlenen programa İlçe tarım müdürleri ile ziraat odaları başkanları da katıldı. – ORDU