TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, fındık ağaçlarının gelecek yıl tekrar verime geçebilmesi için yapılması gerekenler olduğunu belirtti. Bu süreçlerin, Bakanlık ve tarım il müdürlükleri tarafından belirlenen yöntemlerle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. “’Artık bundan bir şey olmaz’ düşüncesiyle, yapılabilecek tüm imkanları göz ardı etmemeliyiz. Ağaçların gelişigüzel budanması ve kesilmesi gibi uygulamalardan kaçınılmasını talep ediyoruz” dedi.
Fındık başta olmak üzere 16 farklı ürünü etkileyen zirai don nedeniyle Ordu’da incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı, bu süreçte üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Ulubey ilçesi Sayacabaşı Mahallesi’ndeki bir fındık bahçesini ziyaret eden Bakan, yerinde tespitlerde bulundu.
‘FINDIĞIN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 2,7 MİLYAR DOLAR’
Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 28’inin Ordu’da gerçekleştiğini kaydeden Yumaklı, “Fındık, hem bu bölge hem de ülke ekonomisi için kritik bir tarım ürünüdür. 2024 yılında 717 bin ton fındık üretildi, bunun 324 bin tonu ihraç edildi. Yaklaşık 2,7 milyar dolarlık bir ekonomik katkısı vardır. Fındık üretiminin etkilediği zirai don olayıyla ilgili olarak da bakanlık ekiplerimiz sahada. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu olayın ön sinyallerini daha önce bildirmişti. Ancak mevcut teknolojiler belirli bir sıcaklık düşüşünden sonra etkili olamamaktadır” şeklinde konuştu.
Zirai don olayından etkilenen ürünleri sıralayan Bakan Yumaklı, “Armut, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, nektarin, portakal, şeftali, üzüm ve fıstık bu durumdan olumsuz etkilenen ürünlerdir. Her il için bu ürünlerin anlamı ve katkısı farklıdır. Sorumluluk sahibi kurum temsilcileri, henüz sağlam bir bilgiye ulaşmadan tahmin ve yorumlarıyla kamuoyunu yanıltmamalıdır” dedi.
‘EMEKLERİN GÜVENCE ALTINA ALINMASI İÇİN TARSİM ZORUNLUDUR’
Bakan Yumaklı, tarım sigortasına değinerek, iklim değişikliği nedeniyle tarım faaliyetlerinin güvence altına alınmasının önemine vurgu yaptı. “Bir yıllık emeğin, çabanın güvence altına alınmasının tek yolu tarım sigortasıdır, yani TARSİM’dir. Bu vesileyle, tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve emekleri için teşekkür ediyorum” dedi.
‘ZARAR GÖREN AĞAÇLAR DİKKATLİCE BAKILMALI’
Bakan, zirai donun etkilerinin gelecek yıl için de düşünülmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu yılın hasarları bir yana, gelecek yıl ağaçların tekrar verime geçebilmesi için dikkatli bir yaklaşım benimsemeliyiz. Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli ve Bakanlığın, Tarım İl Müdürlükleri’nin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kahverengi kokarca ile ilgili de bilgiler veren Yumaklı, bu zararlı ile mücadelenin 2017’den beri sürdüğünü hatırlattı. “Pandemi döneminde ilaçlama çalışmaları ve samuray arısının üretimi gibi konularda bir mücadele takvimi oluşturduk. Bu yıl, 1 milyon samuray arısı sahaya salınacak. Ancak mücadele sadece devletin çabasıyla değil, tüm üreticilerin desteğiyle başarılı olacaktır” dedi.