Türkiye, sağlık alanında özel gereksinimli bireylerin yaşam standartlarını iyileştirmek için önemli adımlar atmaya devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı’nın son girişimi, zihinsel özel gereksinimli çocuklar için umut verici bir gelişmeyi ortaya koyuyor.
Zihinsel özel gereksinimli çocuklar için daha kaliteli ruh sağlığı hizmetleri sunmak amacıyla, Sağlık Bakanlığı, Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri (ÇÖZGEM) adı altında 10 ilde gerekli çalışmalara başladı.
Söz konusu merkezler, otizm gibi özel gereksinimlere sahip çocuklar için bütünleşik sağlık hizmetleri sunma hedefi taşıyor.
10 YENİ RUH SAĞLIĞI MERKEZİ KURULDU
Sağlık Bakanlığı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü vesilesiyle gerçekleştirdiği açıklamada önemli bilgileri paylaştı:
Bu açıklamada, zihinsel özel gereksinimli çocuklar için sağlık hizmetlerinin güçlendirilmeye devam ettiği vurgulandı. Bu çerçevede, aile sağlığı merkezlerinde otizm riski taşıyan çocukların erken tespit edilmesi, tanı ve tedavi süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi amacıyla Otizm Tarama ve Takip Programı’nın uygulandığı belirtildi.
Programın, 18-36 ay yaş aralığındaki tüm çocukların otizm risk faktörleri bakımından değerlendirildiği ve gerekli yönlendirmelerin yapıldığı ifade edildi.
Otizm riski taşıyan çocukların, çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanları tarafından değerlendirildiği aktarılırken, şu noktalar vurgulandı:
“Zihinsel özel gereksinimli çocuklarımızın ruh sağlığı hizmetlerini bütünsel bir yaklaşımla almasını hedeflediğimiz Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezlerinde (ÇÖZGEM), çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanı, dil ve konuşma terapisti, çocuk gelişimci, iş ve uğraşı terapisti, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı gibi birçok meslek dalından profesyonel, multidisipliner bir şekilde sağlık hizmeti sunmaktadır.”
Bu merkezler, zihinsel özel gereksinimli çocukların erken müdahale, izleme ve yetişkinliğe geçiş süreçlerinde daha kaliteli ruh sağlığı desteği almasına olanak tanıyor.
ÇÖZGEM’ler, 10 ilde faaliyetlerine başladı.
OTİZM TARAMA VE TAKİP PROGRAMI
Uygulanan programda, çocukların erken dönemde teşhislerinin belirlenmesi ve tedavi süreçlerinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda, zihinsel özel gereksinimler konusunda uzman sağlık çalışanları yetiştirmek de öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
Bu konuda, acil sağlık hizmeti profesyonellerinden ruh sağlığı uzmanlarına, ağız diş sağlığı çalışanlarından diyetisyenlere kadar pek çok meslek grubuna yönelik eğitim programları oluşturulmuş durumda.
Eğitim programları aracılığıyla, sağlık çalışanlarının otizm ve diğer zihinsel özel gereksinimleri tanımaları, güncel bilimsel bilgilerle daha etkili sağlık hizmeti sunmaları hedefleniyor.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EĞİTİM VERİLİYOR
Sağlık Bakanlığı, otizm ve zihinsel özel gereksinimler konularında farkındalık oluşturmak amacıyla sağlık çalışanları için eğitim programları düzenlemeye devam ediyor.
Bu programlar, sağlık çalışanlarının en güncel bilimsel bilgilerle donatılmasını ve daha etkin bir hizmet sunmalarını amaçlıyor.
AFET DURUMLARINDA HİZMETİN SÜREKLİLİĞİ
Olası afet durumlarında zihinsel özel gereksinimli çocukların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik öncü çalışmaların gerçekleştirilmekte olduğuna da dikkat çekildi. Bu kapsamda, “Afetlere hazırlık sürecinde sağlık çalışanlarının bilgi ve becerilerinin artırılmasını ve uzaktan sağlık hizmetlerinin kesintisiz şekilde sunulmasını sağlamayı hedefliyoruz.” ifadesi öne çıktı.
Bakanlık, pandemi ve deprem dönemleri boyunca Özel Çocuklar Destek Sistemi mobil uygulaması ile zihinsel özel gereksinimli çocuklara uzaktan erişim sağladı ve ruh sağlığı hizmetlerini sürekli hale getirdi. Olası afet durumu için sistemin hazır bekletildiği de ifade edildi.