G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.158.148,64

Yüksek Mahkemelerde Başkanlık Yarışı Başlıyor: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca’nın ve Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in görev süreleri, belirli tarihlerde dolmaktadır. Bu durum, 3 yüksek mahkemede başkanlık seçimleri için sürecin başlamasına neden olacaktır.

İlk seçim, Anayasa Mahkemesi’nde gerçekleşecektir. Zühtü Arslan’ın görev süresinin dolacağı tarihten 2 ay önce başkanlık seçimi için süreç başlamış ve seçim tarihi 21 Mart olarak belirlenmiştir. Arslan, aday olamayacak ancak oy kullanabilecektir. Diğer üyeler ise başkan adayı olabilecektir. Seçimde, en az 8 üyenin oyunu almayı başaran aday, 4 yıllık görev süresi boyunca Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevine getirilecektir.

Yargıtay’daki seçim ise 25 Mart’ta gerçekleşecektir. Mehmet Akarca’nın 4 yıllık görev süresi dolmak üzere olduğundan, Yüksek Mahkemenin üyeleri yeni başkanlarını belirlemek için sandık başına gidecektir. Adaylar arasından en çok oyu alan ve 348 üyenin salt çoğunluğunu sağlayabilen kişi başkanlık görevine getirilecektir. Adaylar arasında terör davalarının temyiz incelemelerinden sorumlu olan Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk de bulunmaktadır.

Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’in 4 yıllık görev süresi de dolmaktadır. 7 Mayıs 2020’de seçilen Yiğit’in görev süresi sona erdiğinde, Danıştay’da başkanlık seçimi süreci başlayacaktır. 113 üye arasından başkan adayı olabilecek olanlar, üyelerin salt çoğunluğunu sağlamaları durumunda başkanlık görevine getirilebilecektir.

Başkanlık seçimleri, yüksek mahkemelerin önemli bir sürecini oluşturmaktadır. Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesinde gerçekleşecek olan seçimler, ülkedeki yargı sistemine direkt etki edecek ve önemli kararların alınmasına yol açacaktır. Bu süreçte adayların ve üyelerin yapacakları tercihler, ülkenin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Sonuçlarının adalet ve hukuk ilkelerine uygun olması beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yüksek Mahkemelerde Başkanlık Yarışı Başlıyor: İşte Detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!