Ernst & Young (EY) tarafından yayımlanan “EMEIA Yönetim Kurulu Öncelikleri 2025 Raporu”, gelecek yıl yönetim kurullarının odak punktu olması gereken temel alanları belirliyor: jeopolitik değişiklikler, yetenek yönetimi ve iş gücü, teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm, siber güvenlik, sürdürülebilirlik entegrasyonu, uyumluluk ve düzenleyici gereklilikler.
EY tarafından yapılan açıklamada, yönetim kurullarının önceliklerini ve bu süreçte şirketlerini nasıl ileriye taşıyabileceklerini ortaya koyan raporun yayımlandığı belirtildi.
Rapora göre, Avrupa, Orta Doğu, Hindistan ve Afrika (EMEIA) bölgesindeki şirketlerin yönetim kurulları, artan jeopolitik belirsizlik ve ekonomik dalgalanmalara karşı önemli zorluklarla karşı karşıya bulunuyor.
Yeni hükümetlerin uygulamaya koyduğu politikalar, ekonomik rekabet, egemenlik ve tedarik zinciri sorunları gibi konular, gündemi etkileyen başlıca unsurlar arasında yer almakta.
Bu durum, EMEIA bölgesindeki firmalar için kritik ve tahmin edilmesi güç finansal riskler doğurmaktadır.
Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde enflasyon, ekonomik durgunluk ve artan faiz oranları, yönetim kurullarının dikkatle ele alması gereken en büyük riskler arasında öne çıkarken; anket katılımcılarının yüzde 21’i sekiz bu konuları üç en önemli risk sıralamasına dahil etmiştir.
EMEIA bölgesindeki şirketler, uzaktan ve hibrit çalışma modelleri, teknolojik yenilikler ve yeterince deneyimli personel eksikliği gibi faktörler nedeniyle istihdam ortamında önemli değişiklikler yaşarken, buna bağlı olarak çeşitli fırsatlar ve zorluklar da belirmektedir.
Özellikle Z kuşağının iş gücünde giderek artan etkisi, demografik dönüşümün önemli bir parçasını oluşturuyor.
Yetenek bulma zorlukları ve mevcut çalışanları elde tutma sorunları ikinci en büyük risk olarak öne çıkıyor; anket katılımcılarının yüzde 19’u bu konuyu en önemli üç riskten biri olarak gösteriyor. 2025 itibarıyla bu konuların yönetim kurulları için kritik öncelik kazanacağı aşikâr.
Ayrıca, hızla gelişen yapay zeka ve yeni nesil teknolojilerin iş dünyasında yarattığı değişim, şirketleri daha fazla düzenleyici gereklilikler ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bunun yanında, siber güvenlik ve veri gizliliğine dair dijital dayanıklılık da önem kazanmakta.
Yönetim kurullarının 2030’a kadar uyum sağlaması gereken konular arasında seçici küreselleşme, çok kuşaklı iş gücü, yapay zeka destekli dönüşüm, değer oluşturma ve düzenlemeler yer alıyor.
“Yönetim kurulları, risklerin ve fırsatların değerlendirilmesine öncelik vermelidir”
Açıklamalara göre, EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Gökhan Gümüşlü, 2025 yılında yönetim kurullarının, belirsizlikler ile dolu jeopolitik ve ekonomik ortamda finansal dayanıklılık ile tedarik zinciri operasyonlarını göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı. Gümüşlü, yönetim kurullarının doğru sorular sorarak ve olası senaryo planlamaları yaparak ortaya çıkan risk ve fırsatları değerlendirmeye öncelik vermesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, istihdam ortamının dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, demografik değişimler ve çalışma modelleri gibi başlıklardaki önemli değişiklikleri de göz önünde bulundurmaları gerektiğini ifade etti.
Gümüşlü, sürdürülebilirliğin iş modellerine entegrasyonuna yönelik stratejilerin geliştirilmesiyle birlikte, hem yerel hem de küresel düzeydeki düzenleyici gelişmelerin takip edilmesine de önem göstermeleri gerektiğini belirtti.
EY Türkiye Risk Danışmanlık Hizmetleri Lideri ve Şirket Ortağı Emre Beşli, raporun, şirketlerin yönetim kurullarının birden fazla riski eş zamanlı yönetmeleri gerektiğine dair önemli bulgular sunduğunu ifade etti.
Beşli, rekabetin gerisinde kalmamak ve risk ile fırsatlara etkin yanıtlar verebilmek için dijital dönüşüm stratejilerinin gözden geçirilmesinin kritik önemi taşıdığını belirtti. Ayrıca, siber güvenlik ve veri gizliliği için dijital dayanıklılık konusunun giderek daha fazla önem kazandığını kaydederek, yönetim kurullarının risk ve fırsat değerlendirmelerinde teknolojiye ve özellikle dönüşüm ile siber güvenlik alanlarına odaklanmaları gerektiğini vurguladı.
Beşli, geleceğe yönelik değerlendirmelerinde yönetim kurullarının, dünya genelindeki jeopolitik ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra düzenlemeler, istihdam ortamı ve uzun vadeli değer gibi kritik konulara da yer vermelerinin gerekliliğini aktardı.