USD38,15
%0.46
EURO43,52
%0.23
EURO/USD1,14
%0.06
BIST9.367,40
%-0.3
Petrol67,85
%3.04
GR. ALTIN4.081,40
%0.44
BTC3.220.194,31
%-0.38
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeşil ve Dijital Dönüşüm İçin İş Birliği Çağrısı

Yeşil ve Dijital Dönüşüm İçin İş Birliği Çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Yeşil ve dijital dönüşüm sürecinde çok taraflı iş birliği, ‘adil dönüşüm’ sağlanmasında hayati bir rol oynamaktadır. Ayrıca, ticari kısıtlamaların ve uyum maliyetlerinin minimize edilmesi amacıyla farklı yaklaşımların bir araya getirilmesi önemlidir” ifadelerinde bulundu.

Bakan Bolat, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Yükselen Pazarlar Forumu’ndaki imza törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, küresel ekonomide meydana gelen köklü değişimlere dikkat çekti. “Son yıllarda küreselleşme önemli başarılar elde ederek dünya genelindeki yoksulluğu azaltmış olsa da, elde edilen ekonomik büyüme ve refahın, farklı bölgeler ve ekonomiler arasında eşit şekilde paylaşılamadığını” belirtti.

Dünya ticaretindeki mevcut sorunlara dair değerlendirmelerde bulunan Bolat, “Dünya ticaretindeki büyümenin dengesiz olması ve eşit olmayan rekabet koşulları, korumacılığın yanı sıra büyük ekonomik bloklar arasında ticari gerginliklere neden olmuştur. Bunun yanında, dünya ticareti ve ekonomisi, yıllardır arz zincirindeki kesintiler, lojistik engeller ve jeopolitik çatışmalar gibi zorluklardan etkilenmektedir” şeklinde konuştu.

İklim değişikliği ve dijitalleşmenin ekonomik yapılarda önemli değişimlere yol açtığını ifade eden Bakan Bolat, “Özellikle gelişen ülkelerde iklim değişikliği, olağanüstü hava olayları, gıda güvenliği sorunları ve enflasyon gibi riskler ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda, üretim ve tüketim süreçlerinde yapısal değişimi gerektiren ‘yeşil dönüşüm’, ekonomi politikalarının merkezine yerleşmiştir” dedi.

İkinci bir nokta olarak dijitalleşmenin küresel ekonomideki etkilerine vurgu yapan Bakan Bolat, “Dijitalleşme, küresel ekonominin işleyişinde çığır açan bir değişim yaratmış ve özellikle endüstriyel devrimin ilk aşamalarında geri kalan ülkeler için büyük fırsatlar sunmuştur. Fakat, dijital teknolojilere erişimdeki eşitsizlik ve finansman sorunları hala ciddi bir engel teşkil etmektedir” ifadelerinde bulundu.

Çok taraflı bir ekonomik sistemin gerekliliğine de işaret eden Bakan Bolat, “Serbest ve adil ticaretin faydalarını korurken, küresel ortak değerleri gözeten, finansmana erişimi artıran ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen, güncel sorunlara yanıt verebilen çok taraflı bir ekonomik sisteme ihtiyaç vardır” dedi.

Çok taraflı işbirliklerinin önemini vurgulayan Bakan Bolat, “Küresel ekonomide eşit rekabet koşullarını sağlayabilmek için, kurallara dayanan çok taraflı ticaret sisteminin güçlendirilmesi ve pazarın işleyişini bozan politikalarla mücadele edilmesi gerekmektedir” sözlerini dile getirdi.

Bakan Bolat, dünya ekonomisinde parçalanmadan kaçınma ve etkili sonuçlara ulaşabilmek için, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinde iş birliğinin önemini vurguladı. “Bu süreçte çok taraflı işbirliği, ‘adil dönüşüm’ün sağlanmasının yanı sıra ticari kısıtlamaları ve uyum maliyetlerini azaltmak için farklı yaklaşımların uyumlaştırılmasını da kapsar. Bu alandaki adımlar, etkili teknolojilerin ve iyi uygulama örneklerinin yayılması için uygun ortamı oluşturmalıdır” dedi.

Dünya genelinde açlıkla mücadele eden insanlar bulunduğuna dikkat çeken Bolat, “İklim değişikliğinin tarım sektöründe daha önce görülmemiş riskler oluşturduğu dikkate alındığında, gıda güvenliğinin sağlanması ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi için tarım pazarlarının etkin işleyişi ile güçlü gıda ve tarım sistemlerinin geliştirilmesi adına çok taraflı diyalogun artırılması şarttır” dedi.

Bolat, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Küresel değer zincirlerinin dış şoklara karşı dayanıklılığının artırılması ve küresel tedarik yapısının uzun vadeli istikrarının sağlanması için çaba göstermeliyiz. Bu kapsamda, tedarik kanallarının çeşitlendirilmesi, bağlantılılığın güçlendirilmesi ve kritik girdilere kesintisiz erişimin sağlanması için mal ve hizmetlerin sorunsuz dolaşımını destekleyecek global ve bölgesel inisiyatiflere ihtiyaç vardır. Ayrıca, dünya genelinde yatırımların ve ortaklıkların artırılması, bölgeler arası küresel tedarik kapasitesinin ve küresel değer zincirlerinin faydalarının eşit şekilde dağıtılmasına katkı sağlayacaktır.”

Etkinlik sonrası, OECD’nin İstanbul’daki merkezinin faaliyetlerine devam etmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı ile OECD arasında protokol imza töreni gerçekleştirildi. Törendeki imzalar, Ticaret Bakanı Bolat ile OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann tarafından atıldı. – İSTANBUL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeşil ve Dijital Dönüşüm İçin İş Birliği Çağrısı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!