Türkiye‘nin namlu üretiminde öne çıkan firmalarından Enderus Teknoloji, ultra hafif tekerlekli taktik aracını ilk kez sergilediği 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025), hem yerli hem de yabancı müşterilerin yoğun ilgisini topladı. Gelen taleplere yanıt vermek için seri üretime geçmeyi planladıklarını duyurdu.
Anadolu Ajansı’nın (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu, Milli Savunma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen IDEF 2025, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle gerçekleşti. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve KFA Fuarcılık AŞ’nin organizasyonunda İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuar, bugün sona erdi.
IDEF 2025’te 44 ülkeden katılımcılar stant açtı ve 400’ün üzerinde uluslararası firma ürünlerini sergiledi. Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketleri ve yüksek katma değerli üretim yapan Türk girişimciler de fuarda kendi yerlerini aldı.
Fuarda, namlu üretimi alanında önemli bir yere sahip olan Enderus Teknoloji, yeni ürünleri ve inovatif çözümleriyle dikkat çekti. Şirket, 20, 25, 30, 35 ve 40 mm orta kalibre otomatik toplardan başlayarak, 5.56 mm’den 120 mm’ye kadar geniş bir kalibre aralığında namlu üretimine odaklanarak yoğun ilgi topladı.
“Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu namlu üretimi için yola çıktık” diyen Enderus Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Taner Dırama, firmanın 2016 yılında Ankara’da kurulduğunu belirtti. Dırama, Türkiye’nin orta kalibre silah sistemleri geliştirme hedefiyle yola çıktıklarını ifade ederek, “Farklı kalibrelerde namlunun üretimine yoğunlaşarak, dünyada sınırlı sayıdaki ülkenin sahip olduğu bir üretim teknolojisi geliştirdik.” dedi.
Dırama, ilk olarak 20 mm döner tamburalı ve gaz tepmeli bir top sistemini ürettiklerine değindi. Orta kalibre namlu üretiminde fırsatlar gördüklerini ve bu alana yoğunlaştıklarını ekledi. Ayrıca, elektro kimyasal işleme yöntemi ile geliştirdikleri üretim teknolojisinin, namlunun isabetini, menzilini ve ömrünü artırdığını vurguladı.
“Türkiye’de silah üretimi yapan neredeyse tüm kuruluşlarla çalışıyoruz” ifadesini kullanan Dırama, geliştirdikleri teknolojinin kendilerine sunduğu imkanlar hakkında bilgi verdi. Bu doğrultuda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu her kalibre namluyu, dış kaynak kullanmadan tamamen yerli imkanlarla üretebildiklerini belirtti.
Dırama, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE) sonrası orta kalibre silah üretme iznine sahip ikinci kuruluş olduklarını ve MKE ile işbirlikleri hakkında bilgi verdi. “Orta veya küçük kalibre silah üreten Türkiye’deki hemen hemen tüm kuruluşlarla çalışıp, namlu tedariklerini sağlıyoruz.” dedi.
Dırama, yaptıkları üretimle Türkiye’de önemli bir açığı kapattıklarını vurgulayarak, özel kuvvetlerin kullandığı ve ambargolar nedeniyle tedarik edilemeyen keskin nişancı tüfeği namlusunu ilk kez ürettiklerini duyurdu. Bu namlunun orijinalinden daha isabetli ve uzun ömürlü olduğunu sözlerine ekledi.
Kendi imkanlarıyla ihtiyaç duyulan her namluyu üretme kabiliyetine sahip olduklarını belirten Dırama, ihracat potansiyelini de vurguladı. Kazakistan’a ihracat yaptıklarını, ABD’de sivil pazara ve Doğu Avrupa ülkelerine de çıkış yapmayı planladıklarını örneklerle açıkladı.
Ukrayna’ya 30 mm çapında uçaksavarlar ve orta kalibre silah sistemlerine namlu tedariki gerçekleştirdiklerini belirten Dırama, dış pazarda 24 aylık teslim sürelerine karşın, kendilerinin 3,5 ayda teslimat yaptıklarını ifade etti. Şu anda yaklaşık 10 ülkeye ihracat yaptıklarını kaydederek, fuardan sonra yeni ortaklıklarla bu sayıyı artırmayı planladıklarını ifade etti.
“Yüzde 100 yerli ultra hafif tekerlekli taktik aracı ilk kez sergiliyoruz” diyen Dırama, fuarda tanıttıkları aracın, çatışma ortamlarında askeri personelin güvenliğini sağlamayı hedeflediğini belirtti. Zırhlı ağır taktik araçlara göre ekonomik ve pratik avantajlar sunduklarını vurguladı.
Aracın maliyetinin zırhlı muadillerine göre çok daha düşük olduğunu ifade eden Dırama, tasarımın tamamen kendilerine ait olduğunu söyledi. Dışarıdan teknolojiye ihtiyaç duymadan, bu aracın seri üretime hazır olduğunu da ekledi.
Dırama, fuarda ultra hafif taktik araca yönelik yoğun bir ilgi olduğunu belirterek, “IDEF’te aracımıza Türk Silahlı Kuvvetleri ve çeşitli ülkelerden büyük bir talep oluştu. Bu talepleri karşılamak için seri üretime başlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.