USD38,61
%0.12
EURO43,74
%0.12
EURO/USD1,13
%0
BIST9.193,50
%0.89
Petrol61,91
%2.79
GR. ALTIN4.194,23
%1.45
BTC3.635.018,11
%-0.62
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Sağlıkta Devrim Yaratıyor

Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Sağlıkta Devrim Yaratıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda, Türkiye’nin sağlık sektöründe yerli üretimi ve milli teknolojileri güçlendiren ‘üreten sağlık’ modeline yönelik önemli bir adım atıldı. Yerli kalp-akciğer makinasının tanıtım programı düzenlendi.

“GERÇEKTEN ŞU ANDA MOTİVE BİR EKİP OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

Programda konuşan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Türkiye Sağlık Enstitüsü’nün Sağlık Bakanlığı bünyesinde yer aldığını ve enstitülerin tecrübeli ekiplerden oluştuğunu belirtti. Prof. Dr. Kervan, “Şu an 9 enstitümüz bulunmakta; Kanser, Aşı, Sağlık Politikaları ve Yapay Zeka Enstitüleri gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyoruz. TÜSEB bütçemiz geçen yıl yapılan toplantılar sonucunda iki kat artırıldı ve bu bütçenin yüzde 70’ini proje desteklerine ayırdık. Hedefimiz sağlık alanında yenilikçi projeler geliştirmek ve geleceğin teknolojilerini üretmektir. Şu anda oldukça motive bir ekip ile çalışmaktayız,” ifadelerini kullandı.

‘ASELSAN İLE YAPTIĞIMIZ MAKİNENİN SONUÇLARI DİĞER CİHAZLARDAN DAHA DA İYİ ÇIKTI’

Kalp-akciğer makinesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ümit Kervan, ASELSAN ile işbirliği sürecini detaylandırarak, “Amacımız üniversiteler ve özel sektörle birlikte büyük başarı hikayeleri yazmak. 2020’de ASELSAN ile işbirliği yaparak kalp akciğer makinesinin geliştirilmesi üzerine fikir birliği sağladık. Öncelikle, ameliyathanelerimizi ziyaret eden ASELSAN mühendisleri, perfizyonist arkadaşlarımız ve kalp cerrahlarıyla bir fizibilite çalışması yaptılar. Bu çalışmanın ardından ortak önerilerle ürün geliştirildi. Cihaz sonunda tamamlandı ve klinik öncesi laboratuvar testleri Bilkent Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlar diğer cihazlarla karşılaştırıldığında, ASELSAN ile yaptığımız kalp akciğer makinesinin göstergeleri daha da iyi sonuçlar verdi. ASELSAN bu süreçte üç ödül de kazandı,” şeklinde konuştu.

‘2026 YILINDA BU KALP-AKCİĞER MAKİNESİNİ TÜRKİYE’DEKİ AMELİYATHANELERİMİZDE KULLANMAK İSTİYORUZ’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun göreve başlamasıyla birlikte sürecin hızlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kervan, “Hayvan çalışmalarımız, TÜSEB’in İDEA’daki laboratuvarlarında gerçekleştirildi ve başarılı sonuçlar aldık. Kalp akciğer makinesi, açık kalp ameliyatlarını gerçekleştirmek için vazgeçilmezdir. Ülkemizde yılda yaklaşık 80 bin açık kalp ameliyatı yapılmakta. 2026 yılında, ASELSAN ile birlikte geliştirdiğimiz bu cihazı Türkiye’deki hastanelerde kullanmayı planlıyoruz. Bu cihaz, sadece ülkemizde değil uluslararası alanda da rekabet gücü yüksek bir ürün olacak,” ifadelerini kullandı.

‘TESTLERİ TÜSEB’İN BÜNYESİNDEKİ LABORATUVARLARDA YAPIYORUZ’

Dünyada kalp-akciğer makinesi üreten firma sayısının az olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kervan, “ASELSAN ile ortaya koyduğumuz bu yüksek teknoloji ürünü ile büyük bir heyecan yaşıyoruz. Küçük hayvan laboratuvarlarımız mevcut ancak büyük cihazların test edilmesi için yurt dışında çalışmalar yapılıyordu. Sayın Bakan’ın desteği sayesinde İstanbul’da büyük bir hayvan laboratuvarı açtık. Burada büyük hayvanlarla, uluslararası standartlarda testler yapabiliyoruz. Amacımız, sağlık alanında çalışan araştırmacılara Türkiye’de test yapma imkanı sunmak,” dedi.

‘EN KÖTÜ SENARYODA DAHİ CİHAZI ÇALIŞTIRABİLİYORUZ’

Prof. Dr. Kervan, Türkiye’deki kalp merkezi sayısının fazlalığına da değinerek, “Almanya’da yaklaşık 150 kalp merkezi bulunurken, bizde bu sayı 300’e yakın. Türkiye’deki sağlık hizmetleri oldukça kaliteli. Kalp akciğer makinesinin pazarı yaklaşık 3 milyar dolar. Bu cihazı ülkemize kazandırabilirsek, hem kendi ülkemiz için hem de yurt dışı için büyük bir ekonomik kazanç elde edeceğiz. Açık kalp cerrahisine güvenlik açısından çok önem veriyoruz. Her türlü olumsuz duruma hazırlıklıyız ve cihazımız gerektiğinde manuel olarak da çalıştırılabilir,” diye konuştu.

‘TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ’

Prof. Dr. Ümit Kervan, dijitalleşmenin önemine de dikkat çekerek, “Hedefimiz insan hatasını minimuma indirmek. Günümüzde teknoloji ile bu süreci geliştirmeliyiz. Ürettiğimiz cihaz tam anlamıyla yerli ve milli. Her bir parçası Türk bilim insanları tarafından geliştirilmiştir. TÜSEB ve USHAŞ, bu makineyi yurtdışında düzenlenen toplantılarda tanıtmaktadırlar,” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Sağlıkta Devrim Yaratıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!