G-QXXHXL9JW0
USD33,98
EURO37,67
CNY0,000000
GBP44,73
EURO/USD1,11
BIST9.771,16
Petrol71,06
GR. ALTIN2.727,45
BTC1.859.420,04

Yeni Yasal Düzenleme ile Bahşiş Gelirlerinde Artış Bekleniyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, sektörün uzun süredir talep ettiği kredi kartı ile bahşiş ödenmesi yasal düzenlemesinin sektör çalışanlarıyla birlikte desteklendiğini açıkladı.

Demirer, yeni düzenlemenin pandemi dönemi ve enflasyon nedeniyle azalan nakit bahşiş gelirlerine çözüm olacağını belirtti. Bahşişin kredi kartı ile ödenmesi ve işletme hesabına girmeden farklı bir hesapta toplanması, çalışanların gelirlerinde ciddi bir artış sağlayacak. Bu da kayıtlı ekonomi açısından önemli bir adım olacak.

Zorunlu Değil Gönüllü Bahşiş Ödemesi

Kaya Demirer, yeni düzenlemeyle birlikte bahşişin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak ödeneceğini vurguladı. Mevcut durumda, “servis ücreti” adı altında zorunlu olarak tahsil edilen her 100 TL’de personelin eline net 45-50 TL civarı para geçtiğini, önerilen gönüllülük esasına dayalı uygulama ile bu tutarın 90 TL’ye çıkacağını söyledi.

Nitelikli İş Gücüne ve Kayıtlı Ekonomiye Destek

Yeni uygulama, çalışanların gelirlerini artırarak nitelikli iş gücünün sektöre kazandırılmasını sağlayacak. Ayrıca, bahşişlerin kayıtlı ekonomiye dahil edilmesi, sektördeki şeffaflığı ve vergi uyumunu artıracak.

Çalışanlar Memnun, Ancak Üst Limit İstemiyorlar

Çalışanlar, kredi kartı ile bahşiş ödenmesinin gelirlerini artıracağı konusunda eminler ve memnunlar. Ancak, alın teri ile kazanılan bahşişlerinin üzerinde herhangi bir üst limit kısıtlaması olmamasını talep ediyorlar. Emeğin ve hizmetin takdirinin tamamen müşteriye bırakılmasını istiyorlar.

TURYİD’den Sektöre Çağrı

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Yeni yasal düzenlemeyi sektörümüzün gelişimi için olumlu bir adım olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, Gelir İdaresi Başkanlığı ve ilgili tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.” diyerek sektörü yeni düzenlemeyi desteklemeye çağırdı.

TURYİD Hakkında:

İşletme sayısı: 3.500 +
Çalışan sayısı: 150.000
Yıllık Ziyaretçi sayısı: Yaklaşık 180 milyon kişi
TÜRES Hakkında:

İşletme sayısı: 25 bin
Çalışan sayısı: 750 bin
Yıllık Ziyaretçi sayısı: Yaklaşık 900 milyon kişi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeni Yasal Düzenleme ile Bahşiş Gelirlerinde Artış Bekleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!