ABD Ulusal Bilim Vakfı’na bağlı Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu (DKIST), Güneş’e ait şimdiye dek elde edilen en detaylı görüntülerden birini kaydetti.
Bu devrim niteliğindeki fotoğraf, teleskobun yeni tasarlanan Görünür Ayarlanabilir Filtre (VTF) aracının ilk görüntülerinden biri olarak öne çıkıyor; bu filtre, Güneş aktivitelerinin üç boyutlu görünümünü oluşturabilme kapasitesine sahip.
REKOR DETAYDA GÜNEŞ LEKELERİ
Yayınlanan görselde, Güneş’in iç atmosferindeki kıta büyüklüğünde karanlık güneş lekeleri açık bir şekilde yer alıyor.
Piksel başına 10 kilometre gibi etkileyici bir çözünürlük sunan bu görüntü, yoğun manyetik aktivite alanlarını gözler önüne seriyor.
Söz konusu güneş lekeleri, güçlü uzay hava olayları olan güneş patlamaları ve koronal kütle atımları (CME) gibi durumların sıkça gerçekleşebileceği bölgeleri işaret ediyor.
GÜNEŞ LEKESİ NEDİR
Güneş lekeleri, yıldızın karmaşık manyetik alanlarından kaynaklanan ve ısının yüzeye ulaşmasını engelleyen “manyetik tıkaçlar” olarak tanımlanmaktadır.
Bu lekeler, çevrelerine kıyasla daha koyu bir renkte görünmekte olup, bu durum daha düşük sıcaklıklarından kaynaklanıyor; ancak yine de Dünya’daki birçok fırından çok daha sıcaktır.
Güneş, kabaca her 11 yılda bir yüksek ve düşük manyetik aktivite döngüleri yaşamaktadır. Şu anda devam eden “güneş maksimumu” olarak adlandırılan dönem, Güneş yüzeyinde daha fazla güneş lekesi gözlemlenen ve manyetik kutupların yer değiştirdiği aktif bir evredir.