USD40,38
%-0.03
EURO47,13
%0.18
EURO/USD1,17
%0.33
BIST10.559,12
%1.86
Petrol69,08
%-0.29
GR. ALTIN4.379,95
%0.68
BTC4.767.166,86
%-0.06
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yaz Aylarında Hamilelikte Egzersiz Rehberi!

Yaz Aylarında Hamilelikte Egzersiz Rehberi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Kazibe Koyucu Demir, hamilelik yogasının, vücuttaki esnekliği artırarak doğum sürecine hazırlık sağladığını ifade etti.

Hastaneden yapılan açıklamalara göre, hamilelik dönemi boyunca düzenli egzersiz, anne adaylarının fiziksel sağlıklarını korumaları ve doğuma hazırlık süreçlerinde büyük önem taşıyor.

Yaz mevsiminde sıcak havalar nedeniyle egzersiz yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, serin kalmaya yardımcı olan düşük etkili egzersizlerin öne çıktığına işaret ettiler.

Doç. Dr. Kazibe Koyucu Demir, hamilelik sırasında düzenli egzersiz yapan kadınların doğum süreçlerini daha rahat geçirdiğini ve doğum sonrasında daha hızlı toparlandıklarını dile getirdi.

Demir, egzersizin kas ve iskelet sistemi sağlığını desteklediğini, dolaşım sistemine olumlu katkılar sağladığını belirterek, yaz mevsiminde yapılması önerilen egzersizler arasında yüzme, yürüyüş ve hamilelik yogasının bulunduğunu paylaştı.

Yüzmenin, yaz aylarında hamileler için en ideal egzersiz türlerinden biri olduğunu vurgulayan Demir, “Suyun kaldırma kuvveti sayesinde eklemlere binen yük azalır ve kaslar desteklenir. Aynı zamanda vücut sıcaklığının dengelenmesine de yardımcı olur. Ancak havuz seçimi yaparken hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Kaygan zeminler düşme riski oluşturabilir ve bu nedenle havuz etrafında dikkatli hareket edilmeli, havuza girip çıkarken destek alınmalıdır.” dedi.

Demir, sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapılacak tempolu yürüyüşlerin kalp sağlığını destekleyip bacak kaslarını güçlendirdiğini belirterek, egzersiz öncesinde ve sonrasında yeterli su tüketilmesi ve nefes alabilen, pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hamilelik yogasının esneklik sağladığını ve doğum sürecine hazırlık yaptığını ifade eden Demir, bu egzersizin aynı zamanda stres seviyesini düşürerek ruhsal dengeyi desteklediğini ancak yüksek ısıya maruz bırakılan uygulamalardan kaçınılması gerektiğini aktardı.

Demir, hamilelikte salınan hormonların duygu durum değişikliklerine yol açabileceğine dikkat çekerek, “Egzersiz endorfin salgısını artırarak ruh halini iyileştirir, uyku kalitesini destekler ve enerji seviyesini yükseltir. Ayrıca egzersiz, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi yaygın sorunların önlenmesine yardımcı olur. Hamilelikte aşırı kilo alımının kontrol altına alınması da egzersizle daha kolay hale gelir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu durumun “gestasyonel diyabet”, “preeklampsi” ve doğum komplikasyonları riskini azaltabileceğini vurgulayan Demir, özellikle pelvik taban kaslarını çalıştıran egzersizlerin doğum sırasında aktif kas kullanımını kolaylaştırdığını ve doğum sonrası toparlanma sürecini hızlandırabileceğini belirtti.

Yaz aylarında hamilelerin egzersiz yaparken dikkate alması gereken temel önerilere de değinen Demir, egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında yeterli su tüketiminin önemine dikkat çekti. Su içmenin sıvı kaybını önleyerek vücut sıcaklığını dengeleyeceğini ifade eden Demir, uygun kıyafet seçiminin de önemli olduğunu, hafif, pamuklu ve nefes alabilen giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, egzersizin sabah erken saatlerde veya akşam yapılmasının önerildiğine ve öğle saatlerindeki yoğun sıcaklardan kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Vücudun verilen sinyallere kulak verilmesi gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu; yorgunluk, baş dönmesi veya aşırı terleme gibi durumların oluşması halinde dinlenilmesi gerektiğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yaz Aylarında Hamilelikte Egzersiz Rehberi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.