G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.136.885,94

Washington’da Gazze Protestosu: Gazeteci Kendini Yakmaya Çalıştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son dönemde dünya genelinde, özellikle Gazze’de yaşanan olaylar sebebiyle büyük protestolar yaşanmakta. Bu protestoların en önemli duraklarından biri ise Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington oldu. İsrail’in Gazze’deki saldırıları ve bu saldırıların yanı sıra sivil kayıplara dikkat çekmek için düzenlenen gösteriler, ülke genelinde geniş katılımlar ile devam etmekte. Protestolar, sokağa dökülen milyonlarla ilgili olarak büyüyen bir toplumsal hareketin parçası haline geldi.

Son yaşanan olaylar arasında öne çıkan bir durum, Beyaz Saray yakınındaki gösteriler sırasında meydana geldi. Burada, kendisini gazeteci olarak tanıtan bir genç erkek, protesto sırasında kendini yakmaya çalıştı. Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde, bu kişinin ateşe verme eylemi sırasında polis tarafından durdurulduğu ve etrafındaki bazı göstericilerin de yangını söndürmeye çalıştığı görüldü. Olay sırasında, bu gencin “Ben gazeteciyim. Lütfen yalan haberi durdurun” şeklinde bağırdığı belirtildi. Görgü tanıkları, kişinin “CBS’te gazeteci olduğunu” ve kanalın Gazze’de yalan haber yaptığını ileri sürdüğünü aktardılar. Olay sonrasında, gencin kolunda yanıklar olduğu tespit edildi.

Beyaz Saray çevresinde gerçekleşen bu eylem, daha önceki olaylarla birlikte düşünüldüğünde dikkat çekici bir durum arz ediyor. Yukarıda bahsi geçen protestonun yanı sıra, Türkiye’de de bu tür kendini yakma eylemleri dikkat çekiyor. Örneğin, Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde bir kişi, 1 Aralık 2023’te kendini yakarak, ABD’nin İsrail’e olan destek politikasını protesto etti. Bu eylemde şahsın yanında bir Filistin bayrağının olduğu bilgisi verildi. Ancak bu kişinin kimliği ve cinsiyet bilgilerinin gizli tutulması dikkat çekici.

Benzer bir eylem, 24 Şubat 2024 tarihinde ABD Hava Kuvvetleri’nde görevli 25 yaşındaki Aaron Bushnell tarafından gerçekleştirildi. Kendisi, Washington’daki İsrail Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiği eyleminde, sosyal medyadan canlı yayın yaparak “Artık soykırım suçuna iştirak etmeyeceğim” ifadesini kullandı. Askere ait üniformasıyla gerçekleştirdiği bu eylem, büyük bir yankı uyandırdı. Bushnell, başından aşağı benzin dökerek kendini ateşe verdi ve bu süreçte “Filistin’e özgürlük” diyerek bağırdı. Yıllar geçse de unutulmayacak, dikkat çekici bir protesto olarak kayda geçti.

Ayrıca, 11 Eylül 2024’te Boston kentinde Matt Nelson ismini kullanan bir kişi de sosyal medya üzerinden Gazze’deki durumu protesto ederek kendini yaktı. Bu olaylar, ABD’de yaşanan kendini yakma eylemlerinin sadece bir kısmını oluşturuyor. Tüm bu yaşananlar, ortaya çıkan infial ve tepkilerin Gazze’deki olaylarla ilgili sosyal medyada büyük tepki topladığını göstermekte.

Sonuç olarak, Gazze’deki duruma yönelik olarak, uluslararası kamuoyunun ve özellikle ABD halkının tepkileri giderek artmakta. Protesto gösterileri daha da genişledikçe, bir dizi çığır açan eylem ile karşılaşılması muhtemel görünmektedir. Bu çatışmanın yansımalarının, sadece olayların olduğu bölgelerde değil, dünyanın dört bir yanında toplumsal hareketliliğe neden olduğunu görmekteyiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Washington’da Gazze Protestosu: Gazeteci Kendini Yakmaya Çalıştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!