Vodafone, kadın çalışanları için önemli bir yenilik getirerek doğum izni sonrası çocuk 1 yaşına gelene kadar uzaktan çalışma seçeneği sunuyor. Bu uygulama, yeni annelerin iş hayatına dönüş süreçlerini kolaylaştırmayı ve iş ile özel yaşam dengelerini sağlamayı amaçlıyor.
Vodafone, çalışan deneyimini iyileştirme çabalarına bir yeni ekleyerek kadın çalışanlarına doğum izninden sonra çocukları bir yaşına gelene kadar uzaktan çalışma fırsatı tanıyor. Bu düzenleme, mevcut hibrit çalışma modelindeki çalışanların sahip olduğu 4 haftalık uzaktan çalışma hakkıyla bir arada bulunmayacak. Şirket, bu uygulama sayesinde yeni doğum yapan annelerin kariyerlerine daha rahat bir geçiş yapmalarını sağlamayı ve iş ile özel yaşam denklerini desteklemeyi hedefliyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Nazlı Tlabar Güler, “Kadınlar için en iyi işveren olma amacımızla iş dünyasında fark yaratmaya yönelik projeler geliştiriyoruz. Kadın çalışma arkadaşlarımızı hayatlarının her aşamasında desteklemek bizim için büyük bir öncelik. 2020 yılında küresel doğum izni politikamızı genişleterek, çocuk sahibi olan veya evlat edinen tüm çalışanlarımıza cinsiyet ayırımı gözetmeksizin 16 haftalık ücretli izin sunmaya başladık. 2023-24 mali yılında doğum iznine ayrılan 42 kadın ve 123 erkek çalışanın tamamı işlerine geri dönmüş durumda. Ancak birçok kadın, doğum sonrası iş hayatına geri dönmüyor ve geri dönenler de çocuklarına yeterince vakit ayıramadıkları için suçluluk hissi taşıyor. Bu nedenle, kadın çalışanlarımızın bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmelerini sağlamak adına doğum izni sonrası çocuk 1 yaşına gelene kadar uzaktan çalışma imkânı sunuyoruz. Böylece, kadınların ebeveynlikte karşılaştığı zorlukları en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Tüm kadın çalışanlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.” açıklamalarında bulundu.
2027 yılında yüzde 50 kadın çalışan oranı hedefi
Vodafone, Türkiye’deki kadın çalışan oranını son 5 yıldır yüzde 40’ın üzerinde tutma amacını sürdürmektedir. Şirketin toplam çalışanlarının yüzde 43’ü kadınlardan oluşurken, icra kurulundaki kadın oranı ise yüzde 60’a yükselmiştir. Vodafone Türkiye, toplam kadın çalışan oranını 2027 yılına kadar yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor.
İşe alım süreçlerinde eşit fırsatlar sunmayı amaçlayan Vodafone, kadın ve erkek adaylara yüzde 50-50 dağılım gözeterek yaklaşmakta ve adayların değerlendirmesine yardımcı olmak için yapay zeka destekli bir platform üzerinden özgeçmişleri gizli olarak yöneticilere iletmektedir. Bu yöntem, adayların yalnızca yetenek ve deneyimlerine göre değerlendirilmelerini sağlıyor.
Vodafone, teknoloji ve satış alanlarında kadın istihdamını artırmak adına her yıl kadın odaklı stajyer programları düzenleyerek gençlere mezuniyet öncesi deneyim sunuyor. Genç yetenek programı Discover kapsamında kadın oranını yüzde 60 olarak hedefleyen şirket, ReConnect programı ile de kariyerlerine ara vermiş kadınları iş hayatına döndürmeyi amaçlıyor.
Ayrıca, müşteri hizmetlerinde evden çalışma esasına dayalı bir sistem geliştirerek, kadınlara mekân bağımsız bir şekilde gelir elde etme imkânı sunuyor. “Vodafone’da Kadın Emeği” projesi ile yatırımcıları da dâhil olmak üzere tamamen kadınlardan oluşan mağazalar, Türkiye genelinde hizmet vermeye devam ediyor. – İSTANBUL