NASA’nın 30 yıl önce gerçekleştirdiği Magellan misyonu kapsamında toplanan verilerin yeniden değerlendirilmesi, Venüs’ün jeolojik aktivitesinin önceki varsayımlardan daha yoğun olabileceğine dair önemli bulgular sağladı.
Araştırmacı ekip, gezegenin yüzeyinde bulunan büyük dairesel yapılar olarak tanımlanan “korona”ları inceleyerek, potansiyel tektonik aktivite belirtilerini tespit etti.
VENÜS’TEKİ GİZEMLİ ‘KORONA’ YAPILARI JEOLOJİK AKTİVİTEYE GÖSTERGE OLARAK KABUL EDİLİYOR
Venüs’ün yüzeyinde değişik boyutlarda bulunan bu koronaların, gezegenin iç kısmındaki sıcak malzemenin dış katmana doğru itilmesiyle meydana geldiği düşünülüyor. Bu yapılar, Dünya’nın belirgin tektonik levhalarına sahip olmasının aksine, Venüs’ün iç dinamiklerine ilişkin değerli bilgi sağlamaktadır.
YENİ ARAŞTIRMA VENÜS KORONALARINDAN TEKTONİK AKTİVİTE İZLERİ ARAŞTIRDI
Science Advances dergisinde yayımlanan ve NASA’nın Magellan verilerine dayanan yeni araştırma, incelenen 75 koronadan 52’sinin altında muhtemelen tektonik süreçleri etkileyen sıcak malzeme bulunduğunu ortaya koydu.
Çalışmanın başyazarı Gael Cascioli, bu yapıların Dünya’nın genç dönemlerinde de mevcut olabileceğini ifade etti.
GELECEKTEKİ VERİTAS GÖREVİ VENÜS’ÜN SIRLARINI ORTAYA KOYACAK
Araştırmacılar, Dünya üzerindeki dalma-batmaya benzer çeşitli tektonik aktivite türlerinin ya da litosferik damlama süreçlerinin Venüs’teki bazı koronaların çevresinde devreye girmiş olabileceğini öne sürüyor. NASA’nın 2031’den önce fırlatılması planlanmayan VERITAS görevi, sağlayacağı yüksek çözünürlüklü yer çekimi verileri ile bu teorileri test etmek ve Venüs’ün jeolojik yapısını daha iyi anlamak açısından önemli bir fırsat sunacak.