G-QXXHXL9JW0
USD34,00
EURO38,05
CNY4,81
GBP45,26
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,83
GR. ALTIN2.827,59
BTC2.149.708,90

Venezuela’da Seçim Sonrası Sokaklar Karıştı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Venezuela’da Pazar günü devlet başkanını belirlemek için yapılan seçimler, tartışmalara ve çatışmalara yol açtı. Muhalefetteki Birleşik Demokratik Platformu başkan adayı Edmundo Gonzalez, Nicolas Maduro’nun iki katı oy alarak zafer ilan etti; ancak resmi sonuçlar Maduro’nun başkanlığını doğruladı. Maduro’nun yeniden başkan seçilmesiyle birlikte ülke genelinde protesto gösterileri düzenlendi.

Seçim gününde renkli ve coşkulu bir katılım görülen Venezüella’da, Maduro karşıtı gösteriler hızla arttı. Ülke genelinde düzenlenen 187 protestoda polis ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Protestoların en şiddetlisi Tachira eyaletinde 1, Maracay şehrinde 1 kişinin ölümüne neden oldu.

Nicolas Maduro’nun başkanlığının ilan edilmesinin ardından başkent Karakas’ta devlet başkanlığı sarayı çevresinde toplanan kalabalıklara polisin müdahalesi sert oldu. Göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale eden polis, protestoculara bariyerler kurdu ve sokakları ablukaya aldı. Protestocular, tencere-tava vurma eylemi olarak bilinen “cacerolazo” gösterileri düzenleyerek hükümeti protesto etti.

Ülke genelinde farklı bölgelerde düzenlenen protestolarda göstericiler, Maduro’nun akıl hocası Hugo Chavez’in heykelini yıktı. Maduro ise protestoları aşırı sağcı grupların kontrol ettiğini iddia ederek güvenlik güçlerine şiddet eylemlerine karşı sert önlemler alınması talimatını verdi.

Muhalefet partileri ise seçim sonuçlarını kabul etmeyerek, Edmundo Gonzalez’in Maduro’dan 2 kat daha fazla oy aldığını iddia etti. Muhalefet lideri Maria Corina Machado, halkı organize olmaya ve verdikleri oyların doğruluğunu savunmaya çağırdı. Ancak resmi verilere göre %51.2 oy alan Maduro, seçimleri kazandı.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi, oyların %98’inin sayıldığını ve Maduro’nun 6,27 milyon oy aldığını açıkladı. Muhalefetin iddialarına rağmen resmi sonuçlar Maduro’nun başkanlığını onayladı. Bu süreçte ise ülkede artan gerilim ve çatışmalar dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Venezuela’da Seçim Sonrası Sokaklar Karıştı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!