Tarihçesi oldukça eski olan Sevgililer Günü, tüm dünyada kutlanmaya devam ediyor. Vakanüvis tarafından incelenen bu kutsal gün, antik Romalılar ve Yunanlılar dönemine dayanan ürkütücü bir tarihçeye sahip. Pagan geleneklerinin Hristiyan azizlerinin günlerine dönüşmesiyle başlayarak, 14 Şubat Sevgililer Günü’nün kökenleri antik dönemlere kadar uzanmaktadır.
Gelenek, antik Yunan’dan itibaren pek çok batıl inanış ve pagan ritüelleriyle beslenmiştir. Antik Yunan’da kuşlara bakıp koca seçilirdi. 14 Şubat, özellikle bekâr genç kızların evleneceği kişiyi kuşların karakterlerine göre seçtiği bir tarih olarak bilinmektedir. Benzer şekilde antik Roma döneminde ise topluluklar, faaliyetin ardından ibadet alanına geri dönecek ve kadınlar kendilerini yırtaçlardı.
Hristiyanlık dönemine gelindiğinde ise Sevgililer Günü, biraz değişiklik göstermiş ve iddialı hale gelmiştir. 3. yüzyılda, Hristiyan aziz Aziz Valentin gizlice evliliklerin önünü açmış ve bu nedenle idam edilmiştir. Bunun ardından azize bir dönüm noktası olmuş ve daha sonra Papalık tarafından 496 yılında şehit olarak kabul edilmiştir.
Günümüzde ise Sevgililer Günü, tam bir tüketim çılgınlığı haline gelmiştir. Sadece ABD’de yapılan harcamaların 20 milyar doların üzerine çıktığı ve bu rakamın sürekli arttığı bilinmektedir. Bu kutsal günde, sadece ABD’de 4.3 milyar dolarlık mücevher, 2 milyar dolarlık çiçek, 1.7 milyar dolarlık da tatlı harcanması planlanmaktadır. Ayrıca, ulaştırma, konaklama, turizm gibi sektörler sayesinde toplamda 12 milyar doların üzerinde bir harcama gerçekleşmesi öngörülmektedir.