Bilim insanları, gazlı içeceklerin en zararlı meşrubat olduğunu belirterek dikkat çekici bir açıklama yaptılar.
Yapılan araştırmalar, meyve aromalı gazlı içeceklerin, kolanın, hazır limonataların ve gazozun, özellikle fosforik asit ve şeker içeriği sebebiyle kemik sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.
Fosforik asit, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyerek kemiklerin kırılganlaşmasına neden olabilir. Bu durum ise osteoporoz ve kırık riskini artırabilir.
Tatlandırıcı içeren bu içeceklerdeki boş kaloriler, aşırı kilo alımına ve metabolik dengesizliklere yol açarken, yapay tatlandırıcı içeren diyet gazlı içecekler de insülin direncini artırabilir.
Uzmanlar, düzenli olarak gazlı ve şekerli içecek tüketiminin metabolizmayı ve iskelet sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyorlar.
Bu metabolik sorunlar, obezite ve diğer kronik hastalık risklerini artırabilir. Bu nedenle uzmanlar, gazlı ve şekerli içecek tüketimini azaltmayı ve bunun yerine kalsiyum açısından zengin içecekleri tercih etmeyi öneriyorlar.
Yapılan araştırmalar ayrıca, sadece günde 250 gram gazlı içecek içmenin bile ayda 2,5 ekstra kiloya neden olabileceğini gösteriyor.