Yüksek mimar ve inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, 23 Nisan’da Silivri açıklarında gerçekleşen 6.2 büyüklüğündeki deprem ile belli bir enerji boşalmasının yaşandığını belirtti. Ancak Adalar ve Çınarcık bölgesindeki fayda henüz bir kırılma yaşanmadığına dikkat çekti. Moriwaki, bu bölgede enerjinin devam ettiğini ve ne zaman bir depremin olacağına dair bir öngörüde bulunmanın mümkün olmadığını ifade etti.
İstinye Üniversitesi’nde gerçekleştirilen İstanbul Mimarlık Zirvesi’ne katılan Moriwaki, burada üniversite öğrencilerine Türkiye’nin depremlere yönelik hazırlık süreci hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin mevcut durumunu da ele alan mimar, ülkenin deprem politikasının gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Moriwaki, “Türkiye’de 21 milyon yapı stoku mevcut; maalesef bunun yarısından fazlası ruhsatsız yapılardan oluşuyor,” şeklinde konuştu.
Japon deprem uzmanı, Türkiye’nin acil önlem alması gereken noktalarını vurgulayarak, “Deprem Dede” olarak bilinen merhum Ahmet Mete Işıkara’nın “Depremler insanı öldürmez, binalar öldürür” sözünü hatırlattı. Yumuşak zeminlere sahip bölgelerin öncelikli olarak iyileştirilmesi gerektiğini belirten Moriwaki, kentsel dönüşüm projelerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Moriwaki, deprem farkındalığının çocuk yaşlardan itibaren aşılanması gerektiğine işaret etti. “Japonya’da ilkokuldan itibaren deprem eğitimi verilmektedir. Bu eğitim özellikle çizgi romanlar aracılığıyla da desteklenebilir,” dedi.
Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde geçmişte yaşanan depremleri hatırlatan Moriwaki, Yalova Çınarcık ve Tekirdağ arasındaki 170 kilometrelik alanın üçe bölünmesinin gerekebileceğini ifade etti. 23 Nisan’daki depremin bu bölgedeki enerjiyi kısmen boşalttığını ancak Adalar ve Çınarcık bölgesinde hâlâ kırılma yaşanmadığını aktardı. “O bölgede enerji halen mevcut. Ne zaman olacağı ise belirsiz,” dedi.
Tsunami riski hakkında da konuşan Moriwaki, “Türkiye’nin bulunduğu coğrafya nedeniyle denizlerimiz küçük ama her ihtimale karşı, deniz içinde bir deprem olursa tsunami oluşabilir. Türkiye’deki olası tsunami genel olarak 1 metre civarında olabilir; fakat büyük bir deprem durumunda en kötü senaryo 3 metre uzunluğunda bir tsunami olarak değerlendirilebilir,” açıklamasında bulundu.
– İSTANBUL