G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,22
CNY4,82
GBP44,94
EURO/USD1,09
BIST8.793,61
Petrol73,17
GR. ALTIN2.998,46
BTC2.341.893,18

Uyuşturucu Gerçeği: Kadıköy İskelesinde Çığlık Gibi Basın Açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadıköy İskelesi’nde Uyuşturucuya Dikkat Çekilecek

Bugün saat 15.00’te Kadıköy İskelesi’nde, uyuşturucu kullanımı konusunda farkındalığı artırmak amacıyla farklı bir etkinlik yapılacak. Uyuşturucu bağımlılarının aileleri, “Sesimizi duyun” diyerek herkesin konuya dikkat etmesini isteyecek. Bu basın açıklamasına katılacak bir anne ile birlikte daha önce madde kullanmış ve bu durumdan kurtulmaya çalışan Derya Şaşmaz ile konuştuk.

Derya Hanım, uyuşturucu kullandıktan sonra zorlu bir mücadele vererek bu illetten kurtulan bir kadın. Yaşadıklarını başkalarına örnek olabilmesi için şöyle anlattı:

Özentinin Yol Açtığı Bağımlılık

“Üniversiteyi kazanıp başka bir şehre gittiğimde yanlış arkadaş ortamına girdim ve madde kullanmaya başladım. O zamana kadar bar ortamına girmemiş, gece hayatım dahi olmamıştı. Aynı zamanda sigara bile içmezdim. Ancak bu ortamda öncelikle sigara içmeye, ardından alkole başladım,” diyor Derya Hanım.

Arkadaşları bar ortamında hap kullanarak eğlenirken, Derya Hanım da onlarla alkol alıyordu fakat onlarla eğlenemediğini düşündü. Bir gün bir arkadaşında ağrı kesici bir hap gördü ve merak etti. Arkadaşının verdiği hapı alarak denediği andan itibaren uyuşturucuya, sigaraya ve alkole olan bağımlılığı başladı.

Hayatının Kontrolünü Kaybetmesi

Derya Hanım, “Uyuşturucu kullandığınızda hayatınız tamamen kayboluyor. Aile, eğitim ve geleceğinizle ilgili hiçbir şey gözünüzü görmüyor. Tek amacınız maddeyi alıp rahatlamak oluyor,” diyerek yaşadığı durumun ciddiyetini vurguluyor.

Kullandığı maddeler arttıkça, kendini tehlikede hissetmediğinin farkında bile değildi. Kilo kaybı, sinirlenme hali ve şiddet gibi belirtiler yaşasa da, ağrılarının geçmesi için tekrar maddeye başvurdu. Bir keresinde dans ederken ayağının kırıldığını bile fark etmediğini, ertesi gün şişmiş halde uyandığını belirtiyor.

Yasaklı Maddelerin Yaygınlaşması

Derya Hanım, geçmişte uyuşturucu bulmanın zor olduğunu, günümüzde ise binin üzerinde yasaklı maddenin bulunduğunu ifade ediyor. Ayrıca, sözlerine şöyle devam ediyor: “Artık bu maddelere ulaşım çok kolay. Operasyonlardan sonra belirli yerler dağıldı ve bu durum yeni kullanıcıların ortaya çıkmasına yol açtı.”

Ankara’daki Kent Konseyi’nde görev alan Derya Hanım, ‘Ak Hayatlar Derneği’ni kurarak madde bağımlılığı ile mücadele ediyor. Ailelere rehberlik ediyor, kullanıcıları kurtarma konusunda çaba harcıyor. Üç yıl önce, bağımlıların aileleri Sağlık Bakanlığı önünde bir araya gelerek seslerini duyurmuş, taleplerini iletmişti. O günden bu yana çok az değişiklik oldu; fakat uyuşturucu kullanımının arttığı gözlemleniyor. Derya Hanım, toplumda uyuşturucu ile mücadelede kararlılık istediğini şöyle sıraladı:

  • Uygulanan tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. 21 günlük tedavi süresi yetersiz. 64’ten fazla AMATEM hastalık kabul etmiyor ve hastaları başka servislerde yatırıyorlar.

Rehabilitasyon Merkezinin Yetersizliği

  • Rehabilitasyon süreçleri için özel merkezlerin yeterli olmadığını belirtiyor. Devlet destekli olmaları gerektiğini, bazı derneklerin bunu istismar ettiğini ifade ediyor.

Bağımlılığın Karanlık Yüzü

Derya Hanım, bağımlısı olanların psikolojik durumlarını şöyle aktarıyor: “Uyanıkken dahi saatlerce uyumadan ağladığımı biliyorum. Gece yarısı denize girdiğimde, yüzme bilmediğim halde sadece madde peşindeydim.” Uzun süredir uyuşturucu kullanmadığını ama bazen aşerdiğini de ekliyor.

Artan Uyuşturucu Kullanımı ve Gerçekler

Türkiye Uyuşturucu ve Bağımlılık İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından yapılan 2023 yılı araştırmasında, bağımlı sayısının hızla arttığı belirtiliyor. Alkol ve sigara fiyatlarındaki artışın ise gençleri uyuşturucuya yönlendirdiği vurgulanıyor. Hükümetin gençler için sosyal faaliyet alanları oluşturması öneriliyor; ancak mevcut çabalar yeterli bulunmuyor.

Derya Hanım, bağımlılıkla mücadelede tüm bakanlıkların ortak hareket etmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle ailelerin bu süreçte önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor. Oğlunun uyuşturucu kullanmaya başlamasıyla yaşadığı korku ve çaresizlik ise, bu hastalığın aile üzerinde yarattığı yıkıcı etkiyi gözler önüne seriyor. Oğlu, üniversiteden ayrıldığında ciddi sorunlar yaşamış ve durumu fark eden annesi onu hemen tedavi ettirmek için AMATEM’e götürmek zorunda kalmıştır.

Cezaevinde Bağımlılar için Rehabilitasyon İhtiyacı

Derya Şaşmaz, cezaevlerinde bağımlılıkla mücadele için uygun tedavi süreçlerinin olmadığını belirterek, bağımlıların orada yeni bir network oluşturduğunu ve suça karıştıklarını ifade ediyor. Önerisi, bağımlıların ayrı bir koğuşta rehabilitasyon sürecine tabi tutulması gerektiği yönünde.

Bu etkinlik, uyuşturucu ile mücadeledeki ortak çabalara dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla gerçekleştiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Uyuşturucu Gerçeği: Kadıköy İskelesinde Çığlık Gibi Basın Açıklaması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!