Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Asya ve Pasifik Bölge Direktörü Pio Smith, düzenlenen haftalık basın toplantısında önemli değerlendirmelerde bulundu. Smith, UNFPA’nın dünya genelinde 150’den fazla ülkede hayati önem taşıyan yardımlar sunduğuna dikkat çekti ve özellikle anne ölümlerinin önlenmesi, cinsiyete dayalı şiddetin sona erdirilmesi ve aile planlaması hizmetlerine erişim sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
Ayrıca Smith, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulmasının bu önemli faaliyetleri tehlikeye soktuğunu belirtti. “UNFPA, Güney Asya’daki kriz durumundaki kadınlar ve kız çocukları için hayati hizmetleri askıya aldı. Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’da UNFPA’nın sunduğu hizmetlere erişim eksikliği nedeniyle milyonlarca kadın ve kız çocuğunun hayati risklerle karşı karşıya olmasından derin endişe duyuyoruz” dedi.
Smith, hayatta kalma mücadelesi veren insanların yalnızca bir rakam olarak görülemeyeceğini, bu bireylerin dünyanın en savunmasız kesiminden olduğunu ifade etti. Geçen yıl Afganistan’da yüzlerce kadının liderliği ile gerçekleştirilen projeler sayesinde 13 milyondan fazla insana destek sağlandığını hatırlatan Smith, neredeyse tüm doğumların UNFPA desteğiyle gerçekleştiği Arakanlı mülteci kampı olan Cox’s Bazar’daki durumu da dile getirdi.
Bu hayati çalışmaların risk altında olduğunu özellikle vurgulayan Smith, “Buna rağmen, UNFPA olarak kadınlar ve kız çocuklarını şiddetten korumak ve hayat kurtarmak için ABD dahil tüm BM üyesi ülkelerle iş birliği yapma kararlılığındayız. Hayat kurtarıcı hizmetleri sürdüren bağışçılara minnettarız” dedi.
USAID İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın 21 Ocak’ta başkanlık görevine başlamasının hemen ardından dış yardımlara yönelik bir kararname imzaladığı hatırlatıldı. Bu kararnamede, ABD’nin dış kalkınma yardımı programlarından sorumlu tüm bakanlık ve kurumların, dış ülkelere yapacağı ödemeleri durduracağı, ayrıca programların ABD dış politikası ile uyumunun değerlendirileceği 90 günlük bir inceleme sürecinin başlatılacağı kaydedilmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak’ta bakanlık ve USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımların durdurulduğunu açıklamıştı. Ayrıca, Hükümet Verimliliği Departmanı’nın (DOGE) başındaki Elon Musk, USAID yöneticileri ile yaşadığı bir sorun nedeniyle geçen hafta çalışanların idari izne çıkarıldığını ve ajansın sosyal medya hesaplarının kapatıldığını bildirmişti. Trump ve Musk, daha sonra USAID’in kapatılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
BM’nin raporları, ABD yönetiminin USAID tarafından finanse edilen tüm dış yardımları durdurmasının bazı hayati programlar üzerinde anında olumsuz etkiler yarattığını vurguladı. Global düzeyde bu durumun nasıl bir etki yaratacağına dair endişeler gün geçtikçe artarken, ilgili kurumların biran önce çözüm bulması gerektiği ifade edilmektedir.