Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son dönemde gerçekleştirilen ulaşım altyapı yatırımlarının ekonomik etkileri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, “Ulaştırma altyapısına yapılacak her yatırım, ticaret maliyetlerini azaltacak, ekonomik büyümeyi teşvik edecek, bölgesel entegrasyonu güçlendirecek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşımı destekleyecektir. Son 23 yılda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak ulaştırma ve haberleşme alanında 290 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik” şeklinde ifadelerde bulundu.
Bakan Uraloğlu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Yükselen Pazarlar Forumu’na katılım sağlayarak burada, küresel ulaştırma koridorları ve transit taşımacılığın kalkınmada taşıdığı önemi vurguladı. Uraloğlu, “Ulaştırma altyapısına harcanan her kuruş, ticaret maliyetlerini düşürmekte, ekonomik büyümeyi desteklemekte, bölgesel entegrasyonu artırmakta ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına olanak tanımaktadır” diye belirtti.
Sürdürülebilir ulaştırma altyapılarının varlığı, insanların ve malların zamanında ve düşük maliyetle ulaşmasını sağlamak açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu altyapılar, ekonomik büyüme kadar sosyal ve çevresel etkilerin dengeli bir şekilde yönetilmesi amacıyla da gereklidir. Uraloğlu, ulaşım bağlantılarının sürekli kılınması amacıyla yeni alternatiflerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik konumunu da ön plana çıkararak, “Türkiye’den 4 saatlik uçuş mesafesi ile 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye erişim sağlanmakta ve bu ülkelerin toplam ekonomik hacmi 51,2 trilyon doları bulmaktadır. Bu durum, ülkemizi kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde önemli bir aktör haline getirmektedir. Türkiye üzerinden geçecek taşımacılık potansiyeli, ana güzergahlara bağlanarak çok daha fazla artmaktadır” dedi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım potansiyeli hakkında da kapsamlı bilgiler sundu. Uraloğlu, Orta Koridor’un sunduğu fırsatlara değinerek, “Kalkınma Yolu Projesi tamamlandığında Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresi, mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısalacaktır. Projenin hayata geçirilmesi için çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Bu hat, doğu-batı eksenindeki koridorları kuzey-güney ekseninde birleştirerek küresel ticarete katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, ‘Yeni İpek Yolu’ olarak adlandırılan dev projeye de değinerek, bu projenin Fav Limanı’ndaki ilk aşama çalışmalarının yüksek bir tempoda ilerlediğini bildirdi. “Bu ilk aşamanın 2025 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Gelecek dönemde proje paydaşlarımızla bir araya gelerek yönetim ve finansman yapısını belirleme aşamasına geçeceğiz. Ayrıca, Irak ile Kalkınma Yolu Projesi için nihai anlaşmayı imzalayarak bu stratejik girişimi hayata geçireceğiz. Bu adımlar, Kalkınma Yolu’nın paydaş ülkeleri için önemli bir dönüşüm yaratacaktır” dedi.
Son olarak, Türkiye’nin ulaştırma ve altyapıya yaptığı yatırımlara dikkat çeken Uraloğlu, “Son 23 yılda ulaştırma ve altyapı alanında 290 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Sivil havacılık, demiryolları, kara yolları, denizcilik ve haberleşme alanlarında birçok ilke imza attık. Marmaray ile kıtaları birleştirirken, Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale köprüleri sayesinde uluslararası ticaret yollarını açıyoruz. İstanbul Havalimanı ile gökyüzünde sınırları kaldırıyor, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile Asya’dan Avrupa’ya yük taşımaya devam ediyoruz. Hayata geçireceğimiz Zengezur Koridoru ile mesafeleri daha da kısaltmayı hedefliyoruz; bu projeler, halkımızın refahını artırarak ekonomimizi güçlendirmektedir” ifadelerini kullandı.