TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirilen “Türkiye’nin Kuantum Çağı Başlıyor: Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Tanıtım Töreni” programında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Yılmaz önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini bir devlet politikası olarak benimsediğini vurguladı. Bu sayede, savunma sanayi başta olmak üzere teknoloji üreten bir ülke olma hedefinin güçlü bir irade ile hayata geçirildiğini belirtti.
Yılmaz, Türkiye’nin güçlü ekonomik yapısının, bilim ve teknoloji alanında sağlanan ilerlemelerle oluşturulduğunu ve bu ilerlemelerin ekonomi ve sosyal hayatın tüm alanlarına yayıldığını dile getirdi. Türkiye’nin bu yolda emin adımlarla ilerlediğine vurgu yapan Yılmaz, savunma sanayi, uzay, yapay zeka, biyoteknoloji ve kuantum teknolojileri gibi stratejik alanlarda yerli üretimin artırılmasının, milletin refahını ve küresel rekabet gücünü sağlamak için temel bir şart olduğunu ifade etti.
Yılmaz, öncelikle teknolojik ilerlemenin sadece yenilik üretmek değil, aynı zamanda tüm toplumu bu dönüşüme dahil ederek yeni bir kalkınma mekanizması inşa etmek olduğunun altını çizdi. Milli teknoloji hamlesinin, bugünün değil yarınların güvence altına alınması hedefini taşıdığını belirten Yılmaz, bölgesel ve küresel düzeyde yaşanan gelişmelerin, risklerin ve belirsizliklerin yoğun olduğu bir dönemden geçildiğini ifade etti. Bu bağlamda, Türkiye’nin uluslararası hukukun ve kurumların güvenilirliğini yitirdiği bir süreçte kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini vurguladı.
TEKNOLOJİ DÜNYASINDA BİR DEVRİM OLARAK NİTELENDİRİLİYOR
Yılmaz, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde ülkeye kazandırılan 5 kübit kuantum bilgisayar olan QuanT ile Türkiye’nin kuantum bilgisayar teknolojisine sahip az sayıda ülkeden biri haline geldiğine dikkat çekti. Bu durumun kuantum teknolojisi ekosisteminin gelişimine katkı sağlamakla birlikte bu ekosistemi güçlendireceğini kaydetti. Ayrıca UNESCO tarafından ilan edilen 2025 Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Yılı’na büyük bir inanç ve kararlılıkla hazırlandıklarını belirten Yılmaz, bu süreçte uluslararası işbirliği fırsatlarının artacağına ve Türkiye’nin bilimsel liderliğinin güçleneceğine inandığını ifade etti.
Yılmaz, gelecekte daha güçlü Ar-Ge merkezleriyle çalışmaya devam edeceklerini ve kamu-özel işbirliğini güçlendireceklerini dile getirdi. Kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların işlem gücünü kat kat aşarak karmaşık problemleri çözme yeteneği ile teknoloji dünyasında bir devrim niteliğinde olduğunu belirtti. Kuantum devriminin, önümüzdeki yıllarda bilim ve endüstri dünyasını derinden şekillendireceğini birçok çevrenin öngördüğünü kaydetti. Ayrıca, kuantum bilgisayarların sağlık, finans, sensör teknolojileri ve ileri malzeme geliştirme gibi kritik alanlarda da oyun değiştirecek bir kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Bu nedenlerle, her ülkenin kendi yerli kuantum teknolojileri yol haritasını oluşturmaya başladığını vurguladı.
KÜRESEL ÖLÇEKTE FARK YARATMAMIZI SAĞLAYACAKTIR
Yılmaz, Türkiye’nin 2020 yılında kendi kuantum teknolojileri yol haritasını şekillendirdiğini ve bunu düzenli bir biçimde hayata geçirdiğini dile getirerek, süperiletken teknolojilerinin kritik önemi olduğuna dikkat çekti. Bu teknolojilerin gelecekte önemli bir gündem maddesi olacağına inandığını ifade etti. Ayrıca kuantum bilgisayarlar dünyasının gençler için yeni nesil teknolojilerin öncüsü olma fırsatı sunduğunu belirtti. Yılmaz, gençlerin bu alanda yer almasının, ülkemizin bilimsel geleceğine büyük katkılar sağlayacağını ve küresel ölçekte fark yaratmalarını sağlayacağını kaydetti.
Son olarak, Yılmaz,