Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi alanında 6 bin 818 megavat kurulu güç devreye alınacağını duyurdu. Bayraktar, “Bu yıl yeni bir ‘rekor kurulu gücü’ elde etmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, “2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni”nde yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı’nda enerji arz güvenliğini sağlarken dışa bağımlılığı azaltma hedefinde olduklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine yönelik ciddi projelerin hayata geçirildiğini söyleyen Bayraktar, yenilenebilir enerji alanında önemli adımlar atıldığını ifade etti.
Bakan, Türkiye’nin başta güneş ve rüzgar enerjisi olmak üzere büyük bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatarak, “Son 23 yılda rüzgar ve güneş kurulu gücümüzü sıfırdan 35 bin megavatın üzerine taşıdık. Artık tüm hanelerin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek duruma geldik” dedi.
Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde, dışa bağımlılığın azaltılması ve kurulumda kullanılan ekipmanların yerli üretiminin teşvik edildiğini aktardı.
Bayraktar, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeliyle güneş ve rüzgar yatırımlarında yerli ekipman kullanımını zorunlu kıldıklarını hatırlattı. “Bu şekilde cari açığı düşürmeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş kurulu gücümüzü 120 bin megavata çıkaracağımızı ilan ettiniz” dedi.
Geçtiğimiz yıl rüzgar ve güneş enerjisinde rekor kurulu güç devreye alındığını vurgulayan Bakan Bayraktar, “Açılışını gerçekleştireceğimiz toplam 6 bin 818 megavat gücündeki santrallerle yeni bir rekor elde edeceğiz” diye konuştu.
Bakan, YEKA modeli ile bu yıl yeniden tasarlanan projeler için yarışma düzenlendiğini belirtti. “Bu yarışmalara yerli yatırımcıların yanı sıra yurtdışından da yoğun ilgi var. Sonuçta, 2 bin megavat için 220 milyon dolarlık yatırım yapılacak” dedi.
Bayraktar, bu projelerin 3 yıl içinde tamamlanacağı bilgisini verirken, düzenleyecekleri yeni YEKA yarışmalarının da sinyallerini verdi. Bunlar arasında, ekimde güneş projeleri ve kasımda rüzgar projeleri yer alacak.
Kıta Avrupası’nda yaşanan elektrik kesintilerini hatırlatan Bakan Bayraktar, dengeli bir üretim portföyünün önemini vurgulayarak, “Kesintili yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıt ve nükleer enerji gibi destekleyici sistemlerle desteklenmeli” şeklinde konuştu.
Bayraktar, komşu ülkelerle birlikte yüksek kapasiteye sahip bir elektrik şebekesi inşa edilmesinin önemine de dikkat çekti. 10 yıl içinde 28 milyar dolarlık yatırımla, 40 gigavat kapasiteli yeni elektrik hatları ve ilave iletim şebekelerinin inşa edileceğini açıkladı.
Son olarak, Türkiye’nin elektrik otobanının 75 bin kilometreden 105 bin kilometreye çıkarılacağını belirten Bayraktar, yatırımcıların öz tüketim odaklı projeler geliştirmelerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.